Hondse vragen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het boek bestaat uit vier delen: hondengedrag begrijpen en in goede banen leiden, incidenten en problemen, het voorkomen en genezen van ziekten, en tot slot de verzorging van de oudere hond. Elk deel begint met wat algemene informatie, waarna specifieke problemen in korte stukjes worden behandeld, zoals 'Wat als mijn hond in bad moet worden gedaan?' en 'Wat als mijn hond constant winden laat?'

De dagelijkse problemen worden helder en duidelijk besproken. Want wat kun je bijvoorbeeld doen als jouw hond niet wil zwemmen? Moet je het dan uh... voordoen en er dus zelf inspringen? Nee hoor, het is genoeg om met je hond in ondiep water te spelen, op een plek waar de oever geleidelijk afloopt. Verfrissende tips dus!

Mijn hondje heeft een 'lik-probleem?', want als ik niet uitkijk lebbert ze me helemaal af. Lief, maar niet zo prettig. Wat zegt Jim Evans hierover? Negeren en de hond geen kans geven om te likken. Tsja, dat gaat wat moeilijk. Evans schrijft verder: "Vaak is het ook een teken van al te grote onderworpenheid en kan het advies op blz. 32 uitkomst bieden." Oké, ik blader terug naar die pagina, waar ik het advies krijg om het gedrag te negeren (alweer?) en het zelfvertrouwen van de hond te vergroten 'door hem wat extra privileges te geven, zie blz. 26'. Dus op naar die pagina maar weer. Daar luidt de gouden tip: negeren! Goh. En Jim Evans voegt daaraan toe: "U kunt zijn vertrouwen vergroten door hem kort z?n voorpoten op uw schouders te laten zetten terwijl u knielt, en hem wat extra privileges toe staan". Oké, hier kan ik nog steeds weinig mee, jammer.

Wel ontzettend handig is het derde hoofdstuk, waarin tips en adviezen staan voor als je hond ziek of gewond is. Er wordt uitgelegd wanneer en hoe je iets zelf kunt verhelpen of wanneer je echt de dierenarts moet bellen. Bijvoorbeeld: 'Wat als mijn hond weigert te eten?', 'Wat als mijn hond een slechte adem heeft?', maar ook bulten, gezwellen, bewusteloosheid, blindheid en niesbuien worden behandeld. Handig, hoef ik mijn schoonmoeder (die hondenexpert is) niet meer te bellen!

Conclusie: een handig, leuk boek als aanvulling op de rest van je hondenboeken-collectie. De teksten in 'Wat als mijn hond...?' zijn makkelijk geschreven, de indeling is logisch en de tekeningetjes zijn bij vlagen hilarisch! Ook handig is dat er achterin een alfabetisch register staat, waarmee je alles snel kunt opzoeken. Het grote nadeel is dat alles in één boek staat, terwijl je eigenlijk voor elk hoofdstuk apart wel een boek nodig hebt. Deze handleiding is een handig naslagwerk voor allerlei dagelijkse vragen. Maar als het om opvoeden en specifieke gedragsproblemen gaat, grijp ik toch weer naar Martin Gaus!

Afbeelding verwijderd door redactie

Wat als mijn hond??
Auteur: Jim Evans
Atrium, i.o.v. Uitgeverij Elmar
ISBN 9059471229
Prijs: 12,50 euro

Bestel nu!

Wat als mijn hond...
J. Evans