Breakfast on Pluto

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Deze gitzwarte film mixt de genres drama, komedie en geschiedenis met elkaar. Breakfast on Pluto vertelt het verhaal van Patrick Braden. De jongen groeit op in een klein Iers dorpje in de jaren zeventig. Door zijn fascinatie voor glimmende juwelen en bloemetjesjurken merkt hij al snel dat hij anders is. Hoewel Patrick als buitenbeentje door het leven gaat, relativeert hij dit met humor en een enorme glimlach. Terwijl de revolutie in de lucht hangt verandert Patrick zijn naam in Kitten Braden. Niet veel later pakt Kitten haar biezen en reist mee in het tourbusje van een band die de typische naam ?Billy Hatchet and The Mohawks? draagt. Kitten verovert in de glimmende jaren zeventig langzaam een plekje op het podium als travestiet. Hoewel Kitten van verscheidene mannen liefde ontvangt, kan ze zichzelf pas accepteren als ze weet wie haar moeder is. De enige informatie die ze echter heeft, is dat haar moeder op actrice Mitzi Gaynor lijkt. Zal het Kitten lukken haar moeder te vinden in de miljoenenstad Londen?

Ondanks dat het misschien lijkt of Neil Jordan (die ook Interview with the Vampire regisseerde) een heel absurdistische film heeft afgeleverd is het verhaal goed te volgen. Jordan houd zich namelijk wel aan de Hollywoodwet van een lineair verhaal. De wording van jongen naar man (of eigenlijk vrouw) wordt heel chronologisch verteld. Daarnaast kijkt Jordan verder dan het thema travestie en plaats hij het verhaal in een breder kader. Namelijk het kader van de gewelddadige Ierse geschiedenis en de opkomst van de IRA in de jaren zeventig. Dit steekt sterk af tegen de glitter, rock&roll en vrije seks die ook de jaren zeventig kenmerkte. Zonder dat het al te dramatisch wordt geeft Breakfast on Pluto zo gelijk een geschiedenisles mee.

Tevens hulde aan Neil Jordan voor zijn casting. Er had geen betere Patrick ?Kitten? Braden gevonden kunnen worden dan Cillian Murphy (die onder andere rollen speelde in The Girl with a Pearl Earring en Cold Mountain). De androgene verschijning, de gulle glimlach en de sprekende ogen van Murphy zullen elke toeschouwer betoveren.

Wie openstaat voor een niet-doorsnee film en zich van de Hollywoodwetten kan losmaken, zal met Breakfast on Pluto worden getrakteerd op een aangenaam verrassende film: qua humor vergelijkbaar met andere absurde travestietenfilms als Priscilla Queen of the Desert en qua drama en stijl vergelijkbaar met Brokeback Mountain.

Vanaf 4 mei in de Nederlandse bioscopen