Planet Earth 3 dvd box

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De serie is op drie DVD's gezet:
1. De levende planeet, De blauwe planeet
2. De klimaatpuzzel, Verhalen van andere werelden
3. De zon, Geschenken van onze planeet en Het lot van de aarde

De eerste DVD vertelt het verhaal over twee oerkrachten van de aarde: vuur en water. Vulkanen en aardbevingen brengen de aarde voortdurend in beweging. Wetenschappers zijn door de eeuwen heen al benieuwd naar deze constante krachten en bestuderen de aardkorst continu. In de oceanen worden steeds nieuwe levensvormen ontdekt. Maar de kracht van het water kan verwoestend zijn, zoals stormen en zeebevingen.

Op de tweede DVD krijgen we een beeld voorgespiegeld van de weersveranderingen door de millennia heen. Hoe was het weer eeuwen geleden en wat staat ons te wachten? Is een nieuwe ijstijd onafwendbaar of zal de aarde ten onder gaan aan een gigantische overstroming? De tweede aflevering op deze DVD brengt ons naar de planeten in onze omgeving: Venus en Nemesis. Reis mee naar deze plaatsen in ons heelal om zo de geheimen van het ontstaan van onze eigen planeet te ontdekken.

Afbeelding verwijderd door redactie

Op de laatste DVD staan drie afleveringen over de zon, de verborgen schatten van onze aarde en de toekomst. De zon is het hemellichaam dat de aarde het meest beinvloedt. In de aflevering 'De zon' wordt in beeld gebracht wat dat kan betekenen voor de toekomst en hoe afhankelijk wij zijn van de zon. De delfstoffen en mineralen die onze aarde ter beschikking stelt, zijn voor ons van onschatbare waarde. De aflevering 'Geschenken van onze planeet' vertelt hoe deze schatten zijn ontstaan. Tenslotte laat Planet Earth ons een kijkje nemen in de toekomst. Overstromingen, het broeikast effect, een nucleaire winter. Wat is het lot van onze aarde en hoe kan de mensheid deze 'vernielingszucht' een halt toeroepen?

Hoewel je met deze serie een volledig naslagwerk in handen hebt, viel deze DVD-box mij enorm tegen. Op een schaal van 4 miljard jaar is deze uitgave uiteraard splinternieuw, maar als kijker van nu heb je het idee terug te gaan naar de jaren '70 en '80. Het meeste van het gebruikte beeldmateriaal komt uit die tijd en geeft daarom een enorm verouderd en vertekend beeld. Wanneer er gesproken wordt over 'de nieuwste technologieën' krijg je bijvoorbeeld een computer in beeld waar jouw laptop 30 keer in past. Ook is de kwaliteit van het beeld daarom slecht en heb je niet het idee naar een DVD te kijken, maar naar een krassige videoband. Uitgever Orion zou er goed aan doen een nieuwe documentaire te maken anno 2006 en opnieuw te proberen een Emmy Award te winnen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Planet Earth
Orion Channel
410 minuten
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Dolby 5.1
Beeld 16:9
ISBN 9077742344