"Vinden ze dat niets dan is het einde oefening"

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Wat trok je zo aan in de rol van Declan?

Hij is een lefgozer. Bovendien is hij jong en nergens bang voor. Ook is hij slim en grappig en dat zijn wel eigenschappen die me aanspreken.

Wat voor herinnering heb je aan het werken met Tom Cruise?

Hij is als persoon zowel intens als erg makkelijk. Natuurlijk is hij een geweldige acteur waar ik veel bewondering voor heb. Hij is niet voor niets de grootste filmster ter wereld. Iedereen kijkt tegen hem op en hij is een echte prof. Al ben je zelfverzekerd, zodra je met Tom in een kamer zit dan verandert je gedrag. Het is zo'n bekend gezicht en daarnaast ken je hem helemaal niet. Hij is niet alleen een mens maar ook een bedrijf.

Heb je hem toch een beetje leren kennen?

Alleen tijdens het spelen ja. Maar de mens Tom Cruise? Nee die heb ik niet leren kennen. Daar heb je ook geen gelegenheid voor als je in zo?n druk opnameschema zit. Maar zo gaat het altijd tijdens filmopnamen, ook tijdens 'Match Point'. Denk je dat ik maar iets gezien heb van Woody Allen? Ik heb er minder mee gesproken dan wij nu hier zitten te praten.

Hoe werk jij het liefst aan een film?

Ik wil graag met rust gelaten worden. Ik neem niet graag een lange voorbereiding maar bereid mijn rol bijna ter plekke voor. Als ik speel dan probeer ik het karakter klein te houden. Ik zoek altijd naar een simpel element om het karakter goed in me op te kunnen nemen.

Wat vond je je meest uitdagende rol tot nu toe?

Die van George Osborne in 'Vanity Fair'. Ik vond het heel erg moeilijk om me daarin goed te verplaatsen. Het was voor mij namelijk moeilijk om zo?n arrogant rijkeluiszoontje te spelen. Nee dan had ik liever die van Elvis Presley.

Vertel...

Ik heb er niet veel moeite voor moeten doen. Het was best makkelijk om me in zijn karakter te kunnen verplaatsen. Ondanks dat ik uit Ierland kom en Elvis uit Memphis had ik niet veel tijd nodig om hem te worden.

Afbeelding verwijderd door redactie

Wat zijn jouw eisen voor een goede rol?

Een goede regisseur. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Uit een script dat ik lees kan ik niet meteen opmaken of het een goede film wordt. Daarom kies ik het liefst een regisseur waar ik graag mee wil samenwerken. Een goede regisseur levert meestal ook een goede film op.

Hoe werkt Tom Cruise dan?

Geld en roem zijn niet belangrijk voor hem. Daarvan heeft hij toch al genoeg. Hij werkt wel kei en keihard, wel zeventien uur per dag. Hij is een echte professional, een wereldster waarvan de filmindustrie afhankelijk is.

Zou je zo beroemd willen als hij?

Nee, ik profileer mezelf niet als een grote ster. Ik leef een normaal leven en rijd in een gewone auto. Ik haat Hollywoodfeestjes en heb geen bodyguards nodig. Eigenlijk leef ik een heel normaal leven voor Hollywood begrippen dan.

Zou je in een volgende Mission Impossible willen spelen?

Misschien, als ze me vragen maar dat weet je nooit. Het hangt ook af van het publiek en hoe ze reageren op het karakter dat ik speel. Vinden ze dat niets dan is het einde oefening.