Koudegolf

Vrije tijd door Ze.nl

En zo wordt inspecteur Erlendur ingeschakeld om naspeuringen te doen naar de identiteit van het skelet. Het lichaam in het meer blijkt vastgeketend te zijn aan een Russisch afluisterapparaat, waarmee een natuurlijke dood is uitgesloten. Forensisch onderzoek wijst uit dat het een man betreft tussen de 35 en 40 jaar en dat het lijk tussen 1960 en 1975 in het water is gegooid. Gefascineerd als Erlendur is door vermissingen, kan hij het verhaal niet loslaten van een vrouw die hem het verhaal vertelt van haar geliefde die haar, inmiddels al meer dan dertig jaar geleden, zou afhalen van haar werk maar nooit kwam opdagen. Zijn auto, een zwarte Ford Falcon, werd 2 dagen later teruggevonden bij het busstation.
Samen met collegae Elínborg en Sigurdur Óli gaat hij op onderzoek uit en dat leidt hen naar het naoorlogse Leipzig waar, een tragische geschiedenis van liefde, verlies en ongekende wreedheid begon.

De hoofdpersoon in Indridason's boeken is inspecteur Erlendur (wat vreemdeling betekent) Sveinsson, een man met veel littekens uit het verleden. Voor de verdwijning van zijn broertje, dat tot op heden nog niet is teruggevonden, voelt Erlendur zich nog steeds verantwoordelijk. Dit schuldgevoel is zo diepgeworteld dat hij zijn vrouw en beide kinderen heeft verlaten omdat hij de verantwoordelijkheid niet aankon. De persoonlijke drama's die zich in Erlendur's leven afspelen worden weerspiegeld in zijn karakter.

indridasonportret.gif

Arnaldur Indridason (1961), geboren IJslander, is reeds twee keer bekroond met de Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman, voor Noorderveen en Moordkuil. In 2005 won hij de prestigieuze CWA Gold Dagger Award. Koudegolf is alweer het vijfde vertaalde boek met inspecteur Erlendur Sveinsson in de hoofdrol.

Maandagskinderen, is het eerste boek dat ik heb gelezen van Indridason en ik was aangenaam verrast. Maar sinds ik Moordkuil heb gelezen, behoor ik tot zijn trouwe schare fans. Zijn sobere, enigszins melancholieke schrijfstijl spreekt mij erg aan. Het geeft je als lezer de ruimte voor uiteenlopende emoties die het verhaal bij je oproept. Door middel van prachtige verhaallijnen die heden en verleden met elkaar verbinden wordt een realistisch beeld gecreëerd met maatschappelijke en actuele thema's waarbij de IJslandse samenleving de basis vormt.

cover koudegolf.jpg


Arnaldur Indridason
Koudegolf
332 bladzijden
Uitgeverij Signature
ISBN 90-5672-183-6
Adviesprijs: 17,50 euro


Bestel Online!
Koudegolf<br>A. Indridason
Koudegolf
A. Indridason