Rembrandt

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In het boek staan veruit de meeste schilderijen die volgens kenners van de hand zijn van Rembrandt. De schilderijen worden over de hele breedte van de pagina afgebeeld, vaak met een detailfoto erbij voor extra uitleg. De kwaliteit van de afbeeldingen en het dikke glossy papier brengen de schilderijen tot leven. Maar het boek is niet alleen maar een opsomming van Rembrandt's werken. Het is een beschrijving van zijn leven, opgedeeld in zestien verschillende levensfasen, van zijn jeugd tot aan zijn dood.

Rembrandt werd geboren in 1606 in Leiden. Hij werd een succesvol schilder in deze stad en later ook in Amsterdam. Daar trouwde hij met Saskia van Uylenburgh, die na een lang ziekbed stierf. Na haar dood had hij een aantal minnaressen en maakte vele pieken en dalen in zijn persoonlijke leven en schilderscarrière mee. Hij stierf uiteindelijk in 1669 en werd zonder al teveel poespas in de Amsterdamse Westerkerk begraven.

Afbeelding verwijderd door redactie
De Joodse Bruid (1667) collectie Rijksmuseum

D.M. Field beschrijft het leven van Rembrandt heel gedetailleerd en maakt vele verwijzingen naar de schilderijen uit de betreffende periode. Hierdoor worden de verhalen veel duidelijker en kun je de emoties die Rembrandt op dat moment voelde terugvinden in het schilderij. 'Rembrandt' is een prachtig naslagwerk dat ook als historisch verhaal gelezen kan worden. Het geeft een boeiende blik op het leven van de meester en zijn werken. De uitgave is robuust en van hoge kwaliteit, maar als ik dan toch een minpuntje mag aandragen: het gekozen lettertype is erg klein. Overduidelijk is ervoor gekozen om de beelden de overhand te geven (en terecht), maar een corpsgrootte meer zou de leesbaarheid wel vergroten?

Kijk voor meer informatie over het 400-jarige geboortejaar van Rembrandt op www.rembrandt400.com.

Afbeelding verwijderd door redactie

Rembrandt
D.M. Field
Uitgave van Atrium in opdracht van uitgeverij Elmar
ISBN 90-5947-156-3
435 pagina's
Adviesprijs: 14,99 euro