Dichterbij dan je denkt

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het verhaal begint als Dahlström na een forse winst op de renbaan wordt vermoord in zijn donkere kamer. Op het eerste gezicht lijkt het een ordinaire dronkemansruzie, maar al snel blijkt dat er meer rond zijn dood speelt. Inspecteur Anders Knutas en zijn team zoeken uit alle macht naar aanknopingspunten, terwijl de druk van de media toeneemt. Journalist Johan Berg, die een zomer eerder al verslag deed op het eiland omdat er een seriemoordenaar actief was, komt terug in Visby om over de zaak verslag te doen. Hij brengt het onderzoek uiteindelijk een beslissende stap verder. Te laat beseft Knutas dat de moordenaar dichterbij is dan hij denkt?

Hoewel de achterflap van het boek doet vermoeden dat het boek draait om de moord op het meisje Fanny, is dat eigenlijk niet het geval. Eerst wordt het beeld geschetst van een zeer eenzaam en ongelukkig meisje. Er is één man die om haar geeft en daar houdt ze zich aan vast. Ze wordt echter pas na ruim 200 bladzijden dood aangetroffen. Als lezer werk je eigenlijk naar dat moment toe en naar mijn idee duurt dat te lang. Omdat er meerdere verhaallijnen door elkaar heen lopen, is het boek vooral in de eerste helft niet echt overzichtelijk en leest het niet zo makkelijk weg. Pas als blijkt dat de twee moorden meer met elkaar te maken dan eerst was gedacht, wordt het boek prettig leesbaar.

In principe hou ik van dit soort boeken, maar ik moet wel het gevoel hebben dat je als lezer helemaal in het verhaal zit. Dat heb ik bij Dichterbij dan je denkt niet de hele tijd gehad, pas in de tweede helft van het boek begint dat te komen. Bovendien blijven de meeste personages enigszins oppervlakkig. Het einde spreekt me daarentegen wel weer aan: net als je denkt dat je weet hoe het zit, blijkt dat niets is wat het lijkt?

Mari Jungstedt
Dichterbij dan je denkt
276 bladzijden
Uitgeverij: Signature
ISBN: 90-5672-186-0
Adviesprijs: 17,95 euro