Caché

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De video opnamen worden gaandeweg steeds persoonlijker. Verontrust gaan George en Anne naar de politie, maar deze kan niets voor hen betekenen. George, een tv presentator van een boekenprogramma, komt er langzaam maar zeker achter dat de video opnamen verwijzen naar iets wat er in zijn jeugd is gebeurd en waar hij een grote rol in speelde. Krampachtig probeert hij grip op de situatie te houden, maar daardoor komt hij steeds verder van zichzelf en zijn gezin af te staan.

De centrale vraag waar het om draait in de film Caché, lijkt de volgende te zijn: hoe reageer je als volwassene wanneer je geconfronteerd wordt met iets wat je als kind gedaan hebt en waarmee je een ander zijn leven sterk verstoord hebt?

Afbeelding verwijderd door redactie

De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke, is pas op latere leeftijd (47) begonnen met filmen. Voorheen hield hij zich bezig met psychologie en filosofie en dat is duidelijk te merken in deze film. De thema?s, schuld, haat en verantwoordelijkheid komen ruimschoots aan bod. Voor deze film is Haneke op het filmfestival in Cannes 2005 onderscheiden met de gouden palm voor 'beste regisseur'. Met zijn trage manier van filmen zet hij in mijn ogen geen belevenissen neer, maar belévingen. De camera staat soms minutenlang stil op dezelfde plek, waardoor je als kijker op indringende wijze wordt meegenomen in de realiteit van de hoofdpersonen. De regisseur legt in Caché feilloos de menselijke ziel bloot, ontdaan van alle uiterlijk vertoon. Ieder mens heeft dingen te verliezen, maar hoever ga je om vast te houden wat je hebt?

Afbeelding verwijderd door redactie

Caché is wat mij betreft een echte filmhuisfilm. Ik moet in alle eerlijkheid zeggen dat de film me tijdens het kijken wat tegenviel. Dat had mede te maken met mijn verwachtingen vooraf om een snelle, spannende psychologische thriller te gaan zien, iets dat Caché duidelijk niet is. Bij het zien van het bonusmateriaal: een uitgebreid interview met de regisseur en een kijkje achter de schermen bij de opnamen, kwam de film voor mij meer tot leven. In de dagen die daarop volgden betrapte ik mezelf erop dat de thema?s uit de film regelmatig door mijn hoofd speelden. Dat laatste is precies wat de regisseur beoogt met zijn open einde. Ik kan dus niet anders dan concluderen dat hij wat dát betreft in zijn opzet geslaagd is.

Caché
Met onder andere Daniel Auteuil, Julliette Binoche en Maurice Bénichou
Speelduur: 117 minuten + bonusmateriaal 60 minuten
Adviesleeftijd: 16 jaar
Adviesprijs: 20, 99 euro
Releasedatum: 22 juni 2006

Bestel Online!

Caché
Annie Girardot