United 93

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Vier jonge terroristen zijn zich, de dag voor 11 september, spiritueel aan het voorbereiden op het kapen van vlucht United 93. Ondertussen is de hectiek te zien in de luchtverkeerstorens rondom de stad New York. Het lijkt een gewone dag, maar niets is minder waar. Als de luchtverkeersleiders het contact met twee vliegtuigen verliezen, vermoeden ze dat deze allebei gekaapt zijn. Hun vermoedens worden bevestigd zodra een buitenlandse stem zegt dat ze de vliegtuigen hebben overgenomen. Alle nodige betrokken partijen, waaronder de luchtmacht, worden gewaarschuwd maar het is te laat. De twee gekaapte vliegtuigen vliegen kort achter elkaar de torens van het WTC in. Het derde vliegtuig dat de luchtverkeersleiders inmiddels kwijt zijn heeft het Pentagon bereikt.

Een centrale rol speelt het vierde vliegtuig, United 93, die vlak na deze drie vliegtuigen is opgestegen. De vier terroristen wachten het juiste moment af om het vliegtuig over te nemen. Dit moment laat lang op zich wachten. De zenuwen van deze jonge mannen zijn duidelijk zichtbaar, zij moeten tenslotte hun eigen leven opofferen. De situatie lijken ze echter niet onder controle te hebben. Als het vliegtuig in hun handen ligt gaat het namelijk al snel fout. Door de onzekerheid en de verkeerde timing van de terroristen, weten de passagiers deze mannen te overmeesteren. Het zijn uiteindelijk de passagiers die hun leven op moeten offeren.

Afbeelding verwijderd door redactie

United 93 geeft de zware gebeurtenissen van 90 minuten realtime weer. De film is gemaakt in samenwerking met de families van de omgekomen passagiers en met behulp van de gesprekken die de passagiers vanuit het vliegtuig via de mobiele telefoon voerden. De regisseur heeft de gebeurtenissen zo nauwkeurig mogelijk nageschetst en dat is hem gelukt. Het lijkt alsof je er middenin zit, met name omdat de beelden van het WTC erin zijn verwerkt. Daarnaast is er gebruik gemaakt van handheld camera's waardoor het anders overkomt. Het grote nadeel daarvan is dat de beelden heel rommelig en onrustig zijn waardoor je de eerste tien minuten misselijk in je stoel zit.

Ondanks de vervelende manier van filmen wordt het verhaal heel goed weergegeven en kun je je inleven in de angst van de passagiers. Het klinkt misschien raar maar ik had zelfs geen gebrek aan empathie als het ging om de terroristen, die ontzettend bang waren om het vliegtuig over te nemen. Ook hun angst kun je voelen en je hebt bijna medelijden met ze dat het ze niet lukt. Het meest angstige is misschien wel het idee dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit er niet op voorbereid was en de situatie niet onder controle kon krijgen. United 93, een film om kippenvel van te krijgen.

Afbeelding verwijderd door redactie

United 93
Met o.a. David Alan Basche, Liza Colón-Zayas en April Telek
Regisseur: Paul Greengrass
Tijd: 111 minuten
Adviesleeftijd: 12 jaar
Vanaf 29 juni in de bioscoop