Katie's Tao

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De methode waardoor ze zelf uit haar diepe dal klom, heeft ze 'The Work' genoemd. Byron Katie leert je omgaan met gedachten, zodat je problemen met een heldere geest en innerlijke rust te lijf kunt gaan. Problemen veroorzaken geen pijn. Het is de manier waarop je denkt die het lijden veroorzaakt.

Op de cover van haar nieuwe boek lees ik dat Byron Katie veel kanten heeft. 'Ze is een wijze vrouw, een vriendin en een warme en oplettende gesprekspartner met een heldere geest. Overal doet ze 'The Work' en ze komt zowel in chique hotels als in gevangenissen. Eenzaamheid, teleurstelling, misbruik, de dood van een kind, geweld, verloren liefde, geldgebrek en verdriet, alles maakt ze in haar workshops van heel dichtbij mee.'

Klinkt allemaal interessant, maar hoe zit dat met dat boek. Volgens Katie is de Tao te ching een eindeloze bron van inspiratie. Wat het voor mij betekent, moet ik nog ontdekken. Voordat ik begin te lezen heb ik geen idee wat de 'Tao te Ching' eigenlijk inhoudt, maar de cover zorgt ervoor dat ik toch een idee heb waar het over gaat. Gelukkig.

De Tao te Ching is rond 500 voor Christus door Lao Tzu geschreven. Je kunt het vrij vertalen als 'Het boek van de weg van het leven en hoe die zichzelf manifesteert in de wereld'. In 81 hoofdstukken wordt de tao of 'de weg' beschreven. Op welke manier handelen mensen als ze nadenken over bijvoorbeeld de dood of de liefde? Byron Katie laat haar gedachte gaan over het boek dat haar man Stephen Mitchell heeft vertaald.

Ieder hoofdstuk begint met een citaat, aan de hand daarvan schrijft Byron Katie haar verhaal. Een helder stukje waarin ze het citaat uitlegt aan de hand van haar ideëen en ervaringen. Ik vind dit een interessant boek, maar af en toe begrijp ik niets van haar woorden. Misschien had ik daarvoor eerst haar andere boeken moeten lezen. Ik moest mezelf dan ook door dit boek worstelen, maar ondanks die worsteling vond ik het een heel interessant en inspirerend boek. Maar voordat ik er iets mee ga doen, ga ik eerst haar andere boeken lezen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Byron Katie en Stephen Mitchell
Katie's Tao
Doe niets, laat niets ongedaan
267 bladzijden
Uitgeverij: Forum/De Boekerij
ISBN: 90-225-4428-1
Adviesprijs: 21,90 euro


Bestel Online!
Katie's tao<br>Byron Katie & S. Mitchell
Katie's tao
Byron Katie & S. Mitchell