Googlet en gij zult vinden!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Na een korte inleiding over het ontstaan van Google volgt een algemeen hoofdstuk(je) over zoeken met Google en andere zoekmachines. Hier nog niet veel nieuws aan de horizon. Pas bij het tweede hoofdstuk (20 tips voor geavanceerd zoeken) begin ik te glunderen en dingen uit te proberen op mijn laptop. Googlen is zo gek nog niet!

Dat je op Google afbeeldingen kunt vinden, weet bijna iedereen. Maar wist je ook dat je plattegronden van plaatsen kunt vinden en dat de vertrektijden van alle eerstvolgende treinen heel eenvoudig te ?googlen? zijn? Tik maar eens in: amsterdam utrecht (bijvoorbeeld). En voilà, daar staat de vertrektijd van de eerstvolgende trein op dat traject. Bij het intikken van de plaatsnaam Wijk bij Duurstede verschijnt als eerste zoekresultaat de plattegrond.

En kende je deze al?

Rekenen: typ bijvoorbeeld in (14+2)*9 in het zoekvak, en je krijgt direct de uitkomst te zien.
Eenheden omrekenen: wil je weten hoe warm 90 graden fahrenheit hier in nederland is? Typ dan in: 90 fahrenheit to celsius. Hetzelfde kun je doen met feet to centimeter of kilogram to stone.
Jokers inzetten: het lijkt wel een tv-spel. Bij google blijk je ook jokers in te kunnen zetten. Als je bijvoorbeeld een spreekwoord niet meer helemaal zeker weet, dan vervang je het onzekere woord gewoon door een *. Bijvoorbeeld: de beste * staan aan wal. Aha, dat was dus stuurlui.
definities zoeken: ook handig. Typ define: en dan het woord dat je wilt weten, bijvoorbeeld define:vrouw. Je mag zelf gaan kijken hoe we gedefinieerd worden!

Verder zijn er in het Zakboekje ook tips te vinden over het zoeken naar documenten, het vinden van geheime informatie (tik maar eens in: intitle: ?curriculum vitae? ?sofi-nummer? ext:pdf) en het downloaden van mp3?s en films van anderen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Multifunctioneel

Ook andere Google-diensten, zoals Picasa, Google Desktop Search, Gmail en Google Earth komen aan bod. Alle mogelijkheden van het Google-imperium worden beschreven, tot de Google-store aan toe. Hier kunnen echte Google-addicts T-shirts, sweaters en wieleroutfits bestellen. En ben je benieuwd naar wat Google nog meer van plan is? Neem dan een kijkje op http://labs.google.com, hier zijn alle projecten te vinden die nog in de zogenaamde betafase (ontwikkelingsfase) verkeren.

Het boekje is een grote lofzang op ?s werelds populairste zoekmachine, en dat gaat op den duur een klein beetje irriteren, omdat je het idee hebt een hele lange reclamefolder te lezen. Maar eerlijk is eerlijk, met behulp van dit boekje is Google ook mijn favoriete zoekmachine geworden. Nooit gedacht dat ik zoveel kon leren van zo?n klein boekje. Zakboekje Google is een onmisbaar attribuut voor iedereen die meer met internet doet dan alleen chatten en e-mailen. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten!

Afbeelding verwijderd door redactie

Gonny van der Zwaag
Zakboekje Google
128 bladzijden
Uitgeverij: Pearson Education Benelux
ISBN: 90-430-1260-2
Adviesprijs: 5,95 euro

Bestel Online!

Zakboekje Google
Gonny van der Zwaag