Suzanne Vermeer - All-Inclusive

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Over het algemeen lees ik niet vaak Nederlandse romans, omdat ze vaak iets kleinburgerlijks hebben. Bij All-Inclusive was ik daar ook bang voor en de eerste paar hoofdstukken leken mijn vermoedens te bevestigen. Het verhaal speelt zich af in de Nederlandse hoofdstad der burgerlijkheid; Almere. De hoofdpersonen zijn Chantal en Jeroen van der Schaaf, getrouwd, zij draagt zijn achternaam en ze hebben precies twee kinderen. Hun omgeving bestaat ook enkel uit getrouwde stellen met kinderen, waarvan alle vrouwen de, zeer Nederlands klinkende, naam van hun echtgenoot dragen. Zelfs Almere is volgens mij niet zó kneuterig! Zelfs in Almere wonen ongetrouwde stellen, of als ze al getrouwd zijn, dan zijn er vrouwen die hun eigen achternaam blijven dragen en zelfs in Almere wonen andere nationaliteiten.

Afbeelding verwijderd door redactie

Gelukkig verdwijnt de kneuterigheid geleidelijk uit het boek. Chantal en Jeroen gaan samen met hun kinderen op een all-inclusive vakantie in Turkijke. Tijdens deze vakantie verdrinken hun kinderen in een van de zwembaden van het resort. Dit dreigt hen ook nog eens hun relatie te kosten want beide ouders gaan hier op een heel andere manier mee om. Terwijl Jeroen zich steeds verder in zichzelf terugtrekt en uiteindelijk instort, gaat Chantal op internet zoeken en ondekt ze dat het ongeluk mogelijk geen ongeluk was. Vervolgens, nadat Jeroen weer enigszins opgeknapt is, komen ze er samen beetje bij beetje achter hoe deze all-inclusive vakanties zo goedkoop kunnen zijn en wat voor verstrekkende gevolgen dat kan hebben. Want zij zijn niet de enigen die iets vreselijks is overkomen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Na de eerste paar hoofdstukken komt de vaart er goed in en blijf je nieuwsgierig naar het volgende hoofdstuk. Maar hoewel de kaft zegt dat het om een thriller gaat, zou ik zelf die omschrijving niet gebruiken. Het verhaal is dan wel spannend, maar dat is een goeie roman altijd; in de zin dat je wil weten wat er gaat gebeuren. Het bloedstollende, het niet kunnen wegleggen van het boek, dat ontbreekt. Het is goed geschreven, maar niet spannend genoeg voor een echte thriller. De ontknoping valt ook enigszins tegen; ik had meer verwacht. Het verhaal is wel informatief met betrekking tot de gang van zaken rondom all-inclusive vakanties. Al met al is All-Inclusive een interessant boek, goed geschreven, maar ook niet meer dan dat.

Suzanne Vermeer
All-Inclusive
246 bladzijden
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 90-229-9182-2
Adviesprijs: 17,50 euro