Maria Magdalena: vrouw, minnares of apostel van Jezus?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Maria Magdalena in de grot, door Jules-Joseph Lefèbvre

Onlangs is zijn boek opnieuw uitgebracht onder de titel: Maria Magdalena. Vrouw, minnares of apostel van Jezus? Aan de cover is nu de tekst toegevoegd: 'Speurtocht naar de ware Maria Magdalena, sleutelfiguur uit De Da Vinci Code'. Ook deze uitgever kon het dus niet laten om een link te leggen met de bestseller, om zo te proberen extra te scoren.

Kindt's fascinatie richt zich in dit boek voornamelijk op de persoon van Maria Magdalena. Zij wordt vaak neergezet als zondares of als hoer die uiteindelijk bekeert en door Jezus vergeven wordt van haar zonden. Maar net als Dan Brown oppert Kindt het vermoeden dat Maria Magdalena niet zomaar een hoer was. Uit verschillende bijbelteksten blijkt dat ze een zeer belangrijke rol speelde in zijn leven en waarschijnlijk zijn vrouw of een van z'n belangrijkste apostelen was.

Afbeelding verwijderd door redactie

Jezus en Magdalena in Stay Me with Apples, houtsnede door Eric Gill (1925-26)[

Maria Magdalena is de meest misbruikte heilige uit de kerkgeschiedenis. Na enkele vermeldingen in de evangelies werd ze compleet weggewist uit de andere teksten van het Nieuwe Testament. De patriarchale Kerk wilde geen vrouwelijke apostel en probeerde Magdalena compleet te verdoezelen.

Guido Kindt herleest de evangelies, de apocriefe bijbelteksten, de mythes, verzinsels en legenden die rond haar persoon zijn geweven. Was ze afkomstig uit een adellijke familie uit het slot Magdala? Werd zij Jezus' geliefde en trouwde ze met hem? Was zij misschien de schrijfster van het Johannes-evangelie? Waarom maakte de kerk een hoer van haar? Op deze en nog meer vragen probeert Kindt een antwoord te geven in zijn boek.

Kindt verdiept zich eveneens in kunstwerken rond de persoon van Maria Magdalena. Schilderijen en etsen uit alle eeuwen passeren de revue. Magdalena is een inspiratiebron voor vele kunstenaars omdat haar leven veel meer tot de verbeelding spreekt dan dat van andere heiligen. Zo kan ze worden afgebeeld terwijl ze de voeten van Jezus balsemt en afdroogt met haar haren, of als boetvaardige zondares die naakt in een grot leefde. In het boek zijn verschillende afbeeldingen te vinden van Magdalena-schilderijen en achterin staat zelfs een overzicht van de Belgische musea waarin deze kunst zich bevindt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Christus in het huis van Simon. (1464/1467). Onder tafel is Maria Magdalena bezig de voeten van Jezus te balsemen.

Maria Magdalena: vrouw, minnares of apostel van Jezus?

is geen lekker boek om mee op vakantie te nemen. Het is iets zwaardere kost die concentratie vereist. Het boek is zeer informatief en interessant, maar leest niet lekker weg. Wel is het een heel leerzaam boek voor bijbelleken zoals ik. En voor wie nog steeds geen genoeg kan krijgen van bijbelanalyses is dit zeker een aanrader.

Afbeelding verwijderd door redactie

Guido Kindt
Maria Magdalena: vrouw, minnares of apostel van Jezus?
256 bladzijden
Uitgeverij: Van Halewyck/Elmar
ISBN: 908-553-016-4
Adviesprijs: 19,95 euro

Bestel Online!

Maria Magdalena, vrouw, minnares
G. Kindt