Poelmo - Slaaf van het zuiden

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

'Artisten zijn sterk, broos en knettergek tegelijkertijd, zo luidt het cliché. Om van homoseksueel, dronken en in de war nog maar te zwijgen. In Poelmo, Slaaf van het Zuiden trekken drie artisten ten strijde tegen deze vooroordelen. Het resultaat is een mokerslag in het gezicht van ieder weldenkend mens, en een dolle rit in een stilstaande draaimolen. Kortom: Poelmo is een, wellicht onbedoeld, overtuigend en tijdloos manifest tegen artisten waar ook ter wereld.' Dit lees ik op de dvd-hoes als ik het schijfje eruit pak. Dit lijkt me wel wat.

En bam... Daar zijn de heren dan. Zonder introductie knallen ze mijn scherm op. Verschillende sketches komen voorbij en steeds word ik weer verrast door de variatie. Hans Teeuwen speelt zoals we 'm kennen: scherp en grof. Hij is natuurlijk de publiekstrekker, maar de anderen doen echt niet voor 'm onder. Maar wie zijn de anderen eigenlijk? Een introductie van de drie heren die samen Poelmo tot een succes maken:

- Hans Teeuwen won in 1991 met Roland Smeenk het Camarettenfestival met de voorstelling Hiest. Hierna volgden de solovoorstellingen Hard en Zielig (1994), Met een Breiderdeck (1996), Trui (1999) en Dat dan weer wel (2001). Samen met Pieter Bouwman bracht hij een dubbelalbum uit van hun jarenlange radio-improvisaties als De mannen van de radio, voor het VPRO-programma De Avonden.

- Pieter Bouwman regisseerde onder andere Hans Teeuwen, Hans Dorrestijn, Van Muiswinkel en Van Vleuten, Van Houts & De Ket, verder is hij maker en presentator van het VPRO-radioprogramma Radio Bergeijk.

- Gummbah is een cartoonist, absurdist en schilder. Hij is bekend van zijn werk dat verscheen in de Volkskrant, Nieuwe Revu en Humo. Hij stond al eerder voor halfvolle zalen met zijn voorleesprogramma Net niet verschenen. Van zijn hand verschenen verschillende boeken.

Terug naar de dvd. Ik vind 'm geweldig. Zelden heb ik zo gelachen om zo'n gevarieerd programma. Liedjes en sketches wisselen elkaar af. De onderwerpen zijn super gevarieerd. Zo blijf je als kijker ook scherp. De mannen zijn zo enthousiast dat je geen moment de tijd krijgt om je te vervelen. Een lekkere afwisselende vlotte show dus. Heerlijk om te bekijken op zo'n avond dat er echt niets leuks op tv is en je je toch wil vermaken. Nog nooit heb jij iemand gezien die zo gebukt gaat onder zijn sekssymbolisme. Misschien vind jij Duits bier niet te drinken, maar de heren zingen er enthousiast over. En dan is er nog Drelletje. Echt je moet deze show zien om te ervaren hoe hilarisch hij wel niet is.

Verder bevat deze dvd onder de titel 'De betere kleedkamerscènes' fragmenten uit de kleedkamer. Helemaal in de stijl van de heren. Echt geweldig. Op andere dvd's zie je dan juist de andere kant van de komiek, maar hier blijf je bij lachen. Daarnaast is er ook nog het onderdeel 'Beweegredenen', waarin de heren op hun wijze weer uitgebreid aan het woord komen. Dat betekent dus ongeveer 190 minuten kijkplezier. Geen zin om de hele avond voor de buis te hangen? Je kunt scenes selecteren en de twee shows op deze dvd kun je net als de extra's ook apart bekijken.

Afbeelding verwijderd door redactie

Poelmo - Slaaf van het zuiden
Met Hans Teeuwen, Gummbah en Pieter Bouwman
Tijd: 190 minuten
Adviesprijs: 19,99 euro
Adviesleeftijd: 16 jaar

www.poelmo.nl