Cirque du Soleil Alegría

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Cirque du Soleil is in 1984 opgericht door een groep jonge straatartiesten uit Quebec, Canada. Sindsdien hebben meer dan 50 miljoen mensen één of meerdere shows van Cirque du Soleil gezien in meer dan 130 steden over de hele wereld. Sinds 1994 is Alegría op wereldtournee en was de show te zien in steden als New York, Tokyo en Sydney. Nu komt de voorstelling voor de laatste keer naar Amsterdam. Wereldwijd trok de show al meer dan 9 miljoen bezoekers. In Alegría zijn 53 artiesten te zien uit 14 verschillende landen, die in leeftijd variëren van 11 tot 64 jaar.

Bij Alegría is er veel interactie met het publiek. In het begin van de show lopen de karakters al langs de rijen, later wordt dit diverse keren herhaald. Soms worden mensen van hun plaats gehaald door de clowns om te assisteren bij acts op het podium. En dan raken de toeschouwers ook nog eens verzeild in een 'sneeuwstorm'. Bij Alegría ben je niet alleen toeschouwer, je bent ook een beetje deelnemer.

De show is een twee uur durend visueel spektakel. De Alegría-artiesten vertonen de meest wonderbaarlijke kunsten. Zo is er de 'hand balancer'. Langzaam draait hij figuren op stokken van diverse hoogtes. Bij de fire-knife dance wordt er overgegooid met brandende fakkels en messen. Letterlijk spelen met vuur, maar deze mensen weten wat ze doen. Driedubbele salto's, levensgevaarlijke trapezetrucs, pirouettes in de lucht: je gelooft je ogen niet.

Afbeelding verwijderd door redactie

Sommige acts zijn adembenemend. De 'slangenmensen' geven een nieuwe betekenis aan het woord lenig en de Russische rekstokken zijn heel indrukwekkend. En dan is er ook nog de hoepelact. Een dame presteert het om vijf hoepels tegelijk draaiende te houden, met haar nek, haar buik, haar armen en benen. Dit alles zonder ook maar een enkele fout te maken.

Deze ongelooflijke acts worden afgewisseld met hilarische stukjes van twee clowns. De ene keer komen ze op op een geïmproviseerde brommer, dan weer op een knuffelzebra. Ook met papieren vliegtuigjes vermaken ze zichzelf en het publiek op verbazende wijze. Deze mix is heel prettig en maakt de show tot een spektakel voor jong en oud.

De weelderige kostuums, de schmink, de betoverende karakters en het magische decor zorgen ervoor dat je je even in een sprookjeswereld waant. Alegría is een onvoorstelbare show die de moeite van het bekijken meer dan waard is. Betoverend, magisch en buitengewoon.

Afbeelding verwijderd door redactie

Cirque du Soleil Alegría is nog tot en met 20 augustus te zien in de Grand Chapiteau naast de Amsterdam Arena. Toegangskaarten vanaf 28 euro. Voor meer informatie, klik hier