Eén man is geen man

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het boek Eén man is geen man is geschreven in de ik-vorm van meerdere personen. Elk hoofdstuk heeft de naam van een persoon en begint met de gedachten van die desbetreffende persoon, die je daardoor beetje bij beetje leert kennen. Ook kom je te weten hoe hij of zij over de rest denkt. In het begin lijkt het alsof het boek alleen maar gaat over Vera en haar verschillende relaties, wat haar vrienden daarvan vinden en de gedachten van iedereen die te lezen zijn. De eerste indruk die ik ervan heb is dan ook dat het boek vrij saai zal zijn.

Er zitten een aantal toevalligheden in het boek die gewoon geen toeval kunnen zijn. De wereld lijkt plotseling veel kleiner als iedereen elkaar lijkt te kennen. Het nieuwe vriendje van Vera, Manel, blijkt de zoon te zijn van Isabel, die weer de secretaresse van João is. En tegelijkertijd is Manel ook de halfbroer van João, waar hij pas op zijn 40ste achter komt.

Er begint bij João van alles duidelijk te worden en hij gaat op onderzoek uit. Ook roept hij de hulp van Vera in die ervoor moet zorgen dat Manel belangrijke informatie loslaat. Een leuke wending in het verhaal die mij wel aanspreekt, maar helaas niet echt verder uitgewerkt wordt.

De dingen in het leven lopen niet altijd zoals je zou willen dat ze lopen. Ook Vera komt hierachter. Mijn idee is dat het misschien wel komt doordat iedereen van alles denkt over iedereen, maar er is niemand die zijn of haar gedachten daadwerkelijk uitspreekt, totdat het te laat is. Iets wat ik wel herken uit mijn eigen leven, en daardoor spreekt het me wel aan.
Eén man is geen man is een chicklit/liefdesroman over liefdes en verschillende vriendschappen die zich afspelen in Portugal. Leuk om te lezen op vakantie, bijvoorbeeld in Portugal, als je even niks te doen hebt.

Margarida Rebelo Pinto
Eén man is geen man
253 bladzijden
Uitgeverij: Sirene bv. en Zilver Pockets
ISBN: 90-417-6140-3
Adviesprijs: 7,95 euro