Het geheim van de krokodil

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Als de vader van Mma Ramotswe overlijdt verkoopt ze al zijn koeien en opent met de opbrengst het eerste vrouwelijke detectivebureau in Botswana. Het eerste en ook het enige bureau in de wijde omgeving. Mma Ramotswe compenseert haar gebrek aan opleiding met een enorme dosis vriendelijkheid, enthousiasme, maar vooral met haar haarscherpe intuïtie. Niet gehinderd door richtlijnen of concurrentie hanteert ze haar eigen regels en speurt ze in de meest bizarre en uitgebreide zin van het woord. Dankzij de speciale lat die Mma langs de zaken legt om te bepalen of ze de moeite waard zijn, zijn deze zaken verre van doorsnee. Puur op gevoel baant ze zich (vooral zeer praktisch) een weg naar de oplossing, waarbij ze werkelijk alles gebruikt wat ze maar tegenkomt in haar omgeving. Haar vindingrijkheid is verbluffend.

Alexander McCall Smith werd geboren in Zimbabwe, studeerde in Schotland en keerde later terug naar zijn geboorteland waar hij ging werken aan de Universiteit van Botswana. Met zijn meer dan 50 boeken, mag hij zichzelf met recht een productieve schrijver noemen. En een veelzijdige. Naast kinderboeken, academische werken en korte verhalen dus ook detectives. Het geheim van de krokodil is het vervolg op: Het raadsel van de pompoen, Het volle leven, De Kalahari avondschool, Goede zeden voor mooie meisjes en Tranen van de giraffe. Smith woont momenteel in Edinburgh met vrouw en dochters, waar hij als professor werkzaam is aan de universiteit.

Dit is wel het meest vreemde boek dat ik de laatste tijd gelezen heb. In eerste instantie zette de kaft me al op het verkeerde been omdat ik dacht dat het om een kinderboek ging. Eenmaal in handen kon ik niet anders dan enthousiast zijn; mooie voorkant, handzaam pocketje (ben ik wild op), een mooi letterformaat en een veelbelovende samenvatting op de achterkant. Mooi, dacht ik, dit wordt een eenvoudig, gezellig snackje tussendoor. Speciaal voor op de bloedhete dagen waarin nadenken niet zo heel erg lukt.
Toch bleek het niet zo simpel. Dat gezellige en sfeervolle klopte wel; het hele landschap en alle gebruiken en gewoonten van Botswana komen uitgebreid voorbij, maar van lekker achterover leunen en met halve hersencapaciteit dit boekje weghappen, was geen sprake. Ik moest echt wel bij de les blijven want McCall Smith slaat zoveel zijweggetjes in qua tijd en personages dat ik de binding met de hoofdpersoon verloor.

Al met al wel een aardig boekje, maar meer ook niet. Geen idee ook onder welk genre ik dit verhaal moet onderbrengen. Het suggereert die van detective, maar daarvoor is het te vrolijk, te losjes en te vriendelijk. Het is ook totaal niet spannend of enorm humoristisch. Wel hartverwarmend. Het is gewoon een gezellig, gemoedelijk verhaal dat zonder tempo een beetje voortkabbelt. McCall Smith noemt het graag een rustpunt voor zijn lezers; ik zou er bij in slaap kunnen vallen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Alexander McCall Smith
Het geheim van de krokodil
223 bladzijden
Uitgeverij: Poemapocket
ISBN: 90-245-6079-9
Adviesprijs: 5 euro