Miami Vice: Boze blikken en snerpende gitaren

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Academy Award-winnaar Jamie Foxx (Ray, Jarhead) speelt de rol van Ricardo Tubbs, een uiterst slimme agent. Hij woont samen met de informatie-analist Trudy (Naomie Harris, Pirates of the Caribbean II en III). Ze werken, om zo een bende te ontmaskeren, undercover mee aan het smokkelen van drugs naar Zuid-Florida. Colin Farrell (S.W.A.T., The New World) is Sonny Crocket, Ricardo?s partner, die soms wat ongenuanceerd te werk gaat. Hij heeft een sexy uitstraling en flirt graag. Als hij een liefderelatie krijgt met Isabella (Gong Li, Memoirs of a Geisha) de Chinees Cubaanse rechterhand en vriendin van de wapen- en drugshandelaar, raken Crocket en Tubbs verstrikt in een web van intriges. Hun ware en valse identiteit loopt door elkaar. Dat geldt voor Crocket in zijn verhouding met Isabella en voor Tubbs in het veroorzaken van een aanslag op mensen die hem dierbaar zijn.

Miami Vice begint veelbelovend. Korrelig beeld, een zweterige nachtclub, knettergoede muziek met snerpende gitaren, mooie vrouwen en broeierige blikken. Er ontrolt zich een plotlijn die echter na een paar minuten alweer even hard doodloopt. Mijn eerste teleurstelling. Als plotlijn nummer twee vervolgens van start gaat met enkele expliciete doch subtiel gefilmde scènes, ga ik er eens goed voor zitten. Dit kon nog wel eens een bloederig filmpje worden. Niets is minder waar. Alles blijft netjes. Op een paar brave kogelgaatjes in one of the bad guy?s hoofd na, behoeft deze film het predikaat 12+ niet.

En daar zit hem precies ook de angel. Het blijft te netjes. Aan de oppervlakte. Met kleding, belichting en muziek wordt een grimmige sfeer geschetst, maar het is continu voorspelbaar. Het haar van de keiharde criminele Isabella zit strak achterover. Maar al na de tweede ontmoeting met Sonny zie je de plukjes losschieten. Een metafoor voor de snelle versensualisering van hun relatie? Een beetje te makkelijk naar mijn smaak. Datzelfde geldt voor het verschil tussen goed/slecht. Het is letterlijk en figuurlijk zwart/wit. De good cops dragen witte colberts, de slechteriken zwart. Dat het verhaal plots uitmondt op een gevecht om het meisje, is een suikerzoete draai die de toch al hobbelige verhaallijn zijn kracht totaal ontneemt. Wat meer fantasie had veel goed gedaan.


Afbeelding verwijderd door redactie

Colin Farrell is een lekker hapje. Hij geeft Sonny Crocket absoluut een eigenheid mee die los staat van zijn illustere voorganger Don Johnson. Soms laat hij je hem zelfs vergeten. Maar zijn worsteling tussen goed en kwaad blijft hangen in een constante frons en boze blikken, die zelfs niet verzachten als hij met geliefde Isabella samen is. Alleen Jamie Foxx weet met zijn tegenspeelster Naomie Harris wat ziel in de film te brengen. Wat hun relatie nu precies inhoudt, kom je echter nooit te weten.

Miami Vice the movie hangt naar mijn gevoel aan elkaar van losse eindjes. Ik verdenk de makers ervan snel mee te willen liften op de remake-hype van deze tijd. Hij is nog net vermakelijk, maar met de diepgang van een pepernoot. Ach, wat dat betreft verschilt hij niet zoveel van de serie.

Miami Vice
Met o.a. Colin Farrell, Jamie Foxx, Naomie Harris
Regisseur: Michael Mann
Tijd: 132 minuten
Adviesleeftijd: n.n.b.
Vanaf 17 augustus 2006 in de bioscoop