Chris Mooney - Denk aan Sarah

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Dat is het begin van een zenuwslopende periode. Mike denkt zeker te weten dat Francis Jonah, een voormalige priester, Sarah meegenomen heeft, ook omdat hij al twee keer eerder verdacht werd van betrokkenheid bij de verdwijning van een jong meisje. Maar er is geen greintje bewijs tegen Jonah te vinden. Al snel loopt het huwelijk van Mike en Jess op de klippen en werkt Mike zich in de nesten door te veel te drinken en Jonah aan te vallen. Beetje bij beetje komt hij er weer bovenop, maar dan komt zijn vader weer in zijn leven. Mike heeft zijn vader er altijd de schuld van gegeven dat zijn moeder weggelopen is, hij denkt zelfs dat hij zijn moeder vermoord heeft.

Mike is niet blij dat zijn vader zich weer met zijn leven wil bemoeien en weigert dan ook elk contact. Zelfs als blijkt dat zijn vader Jonah in de gaten heeft gehouden, in de hoop hem te kunnen betrappen of om een aanwijzing te vinden die naar Sarah leidt. Als Jonah dan vervolgens op sterven ligt, is Mike vastbesloten de waarheid over Sarah te achterhalen, maar Jonah blijft volhouden onschuldig te zijn, en sterft zonder dat Mike ook maar iets wijzer is geworden. Op diezelfde dag wordt het jasje gevonden dat Sarah droeg tijdens haar verdwijning, wat voor de nodige opschudding zorgt. Verdere sporen worden echter niet gevonden, en de politie zet het onderzoek weer op een laag pitje.

Afbeelding verwijderd door redactie

Maar Mike geeft nog steeds niet op. Hij blijft ervan overtuigd dat er ergens iets te vinden moet zijn dat hem kan vertellen wat er met Sarah gebeurd is, en hij laat zich niet tegenhouden. Hij volgt elk spoor, en praat met iedereen die hij kan bedenken, zelfs met de verpleegster die Jonah tijdens zijn laatste dagen verzorgd heeft. Dan ontdekt hij ineens iets wat alle drie de families van de verdwenen meisjes gemeen hebben, en hoewel de politie hem niet gelooft en weigert verder onderzoek te doen, is Mike ervan overtuigd dat hij op het goede spoor zit. Hoe vergezocht het ook lijkt, hij blijkt het bij het juiste einde te hebben, en uiteindelijk komt hij er dan toch achter wat er met zijn dochter gebeurd is.

Denk aan Sarah is een traag boek. Ik had er enkele lyrische recensies over gelezen en mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Die werden helaas niet waargemaakt. Het is goed geschreven en zeker spannend, en de clue is buitengewoon sterk neergezet. Maar er zit onvoldoende vaart in het verhaal, en het is te makkelijk opzij te leggen om omschrijvingen als 'de beste thriller van het jaar', en 'superboek', te rechtvaardigen.

Chris Mooney
Denk aan Sarah
319 bladzijden
Uitgeverij: The house of books
ISBN: 90-443-1576-5
Adviesprijs: 16,90 euro