Roisin McAuley - Het einde van de zomer

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Dr. Rock werkte bij de faculteit Sociale Wetenschappen toen zijn vrouw van een klif viel, sprong, of werd geduwd. Zijn alibi was twijfelachtig, en een auto die op de zijne leek, was in de buurt gezien. Maar dat bleek onvoldoende om hem te vervolgen.
Jaren later werkt Claire Watson niet meer bij de politie maar als advocaat, als ze plannen heeft om met haar goede vriendin Isabel en hun kinderen op vakantie te gaan naar Frankrijk. Toevallig belt vlak voor hun vakantie George, een oud-collega van Claire en destijds een goede vriend, haar weer op na lange tijd, om het contact te herstellen. Impulsief nodigt ze hem uit om zich bij hun te voegen op vakantie, en enkele dagen na hun aankomst in Frankrijk, meldt George zich inderdaad.

Echter voor zijn komst is Claire reeds bijna aangereden door een auto, maar wel een met een zeer aantrekkelijke man erin. Hij staat erop haar een lift te geven, en al snel zijn Claire en Isabel zeer onder de indruk van deze Rocky, die een nachtclub bezit in de plaats waar zij vakantie houden. Hoewel deze man totaal niet lijkt op de man die Claire destijds van moord verdacht, doet hij haar wel aan iemand denken, en als ze dan iemand hoort vertellen over Rocky?s verongelukte echtgenote, komt de herinnering aan die periode weer boven. Maar Claire vindt John toch wel erg aantrekkelijk en hij slaagt er bijna moeiteloos in haar ervan te overtuigen dat hij echt onschuldig was, en ze begint een relatie met hem. Als George hierachter komt is hij er niet blij mee, maar omdat John Rock nooit veroordeeld is, kan hij niets doen. Dan blijkt er echter meer aan de hand met John Rock, en lijkt hij toch niet helemaal te zijn wie hij beweert dat hij is.

Afbeelding verwijderd door redactie

Zonder vervolgens de clue van het verhaal te verraden, kan ik zeggen dat het een toch wel verrassend einde is. Het laatste deel van het boek heeft dan ook de meeste vaart, en er gebeurt het meest in. Halverwege wordt een groot aantal bladzijden verspild aan het privéleven en de ingrijpende scheiding van Claire, maar in feite voegt dat helemaal niets toe. Het boek was even goed geweest zonder deze informatie. Het boek is tenslotte moeilijk in een categorie in te delen, het is net niet spannend genoeg om een thriller genoemd te worden, maar om het simpelweg een liefdesverhaal te noemen, is ook niet voldoende. Maar een romantische thriller komt misschien toch nog het best in de buurt. Al met al best een leuk boek, personen en plaatsen waar alles zich afspeelt zijn vrij goed beschreven, maar niet spectaculair.

Roisin McAuley
Het einde van de zomer
303 bladzijden
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-1573-0
Adviesprijs: 17,90 euro