Onteerd

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De Pakistaanse Mukhtar Mai is 28 als op een dag een vete met een invloedrijke clan uit het naburige dorp een eind maakt aan haar rustige leven. Op dat moment geeft ze de meisjes in haar dorp les uit de Koran. Zelf kan ze niet lezen of schrijven, maar ze vertelt de meisjes de verhalen. Ze woont thuis, omdat ze van de man aan wie ze uitgehuwelijkt was, gescheiden is.

Op die bewuste dag wordt Mukhtar afgevaardigd om namens haar familie excuses aan te bieden aan de clan. Haar broertje Shakur, die nog geen twaalf is, zou één van de vrouwen uit dat dorp hebben aangerand. Mukhtar twijfelt geen moment aan zijn onschuld en twijfelt niet als haar vader vraagt om uit naam van hun familie te spreken. Zelf heeft ze geen enkel idee, maar op dat moment is haar lot al bezegeld. De clan gaat haar excuses helemaal niet aannemen. Het dorpstribunaal weet allang wat ze gaat beslissen. Mukhtar wordt veroordeelt tot een groepsverkrachting. Ze wordt meegesleept en als de nachtmerrie afgelopen lijkt te zijn, wordt ze gedwongen om, half naakt en onteerd, langs alle toeschouwers naar huis te lopen.

De meeste vrouwen die deze straf krijgen, plegen daarna zelfmoord. Ook Mukhtar denkt daar over na. Ze vraagt zelfs aan haar moeder om hulp. Ze wil zout zuur, maar op dat moment merkt ze dat ze niet dood wil. Ze wil dat de daders gestraft worden. Dat is heel moeilijk in Pakistan. Dat merkt ook Mukhtar. De politie verandert haar getuigenis en omdat ze niet kan lezen of schrijven, ondertekent ze een ander verhaal. Toch blijft ze door strijden en vertelt ze haar verhaal aan de media. Door alle media-aandacht volgt er een proces. Anders was het haar nooit gelukt.

Mukhtar is een ontzettende moedige vrouw. De clan schuwt geen geweld, maar zij blijft doorgaan. Ze laat zich niet bang maken. Door haar doorzettingsvermogen wordt ze een voorbeeld voor vele vrouwen die hetzelfde moeten doorstaan. Een voorbeeld voor onderdrukte vrouwen in de hele wereld. Een heldin die velen weet te inspireren.

'Onteerd' is een erg aangrijpend boek. Het is zo onwerkelijk dat vrouwen tot zo'n straf worden veroordeeld. Verschrikkelijk. Mukhtar heeft dit boek in samenwerking geschreven met Marie-Thérèse Cuny, die eerder samen met Souad het boek 'Geschonden' schreef, en samen met Sabine Dardenne 'Ik was twaalf en ik fietste naar school.' Dit boek past zeker in dat rijtje indrukwekkende boeken. 'Onteerd' is echt een aanrader.

Afbeelding verwijderd door redactie

Mukhtar Mai
Onteerd
192 bladzijden
Uitgeverij: Arena
ISBN: 90-6974-809-6
Adviesprijs: 16,95 euro

Bestel Online!

Onteerd
M. Mai & M.-T. Cuny