Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Report: Theatershow Tim Akkerman

Tim doet een flinke stap terug. Geen enorme concertzalen, geen crew die alles voor hem regelt, geen gillende meisjes. Zijn ouders doen de merchandise, Tim zelf pakt zijn gitaren in en uit, de zaal zit niet meer tot de nok toe vol. Maar Tim is hier heel gelukkig mee. Vrijdagavond in theater Spant! in Bussum zegt hij tegen zijn publiek in de kleine zaal: "Dit vind ik het allerleukst. Lekker intiem."

Tim, casual chique gekleed, betreedt het podium en zingt zijn eerste nieuwe nummers. Hij lijkt tevreden met het resultaat, weet het gevoel goed over te brengen en is trots op het nieuwe vijftal waar hij deel van uitmaakt. Want naast de leadzanger bestaat Tims band uit bassist Jens, toetsenist Kevin, gitarist en tweede stem Matthias en drummer Misscha. Geen ego's, gewoon vijf jongens die graag muziek maken. De chemie spat van het kleine podiumpje, of zoals Tim zelf zegt: "We faken dit niet. Geen nep voor ons."

Hoe zat het ook alweer? Tim Akkerman was tien jaar lang leadzanger en gitarist van de Haagse jongensrockband DI-RECT. Nummers als Inside My Head en Rollercoaster kent iedereen wel. De band bestond uit vier opvallende leden: de ingetogen Bas, prettyboy Jamie, ADHD'er Spike en de serieuze Tim. Een leuke combinatie die menig meisjeshart sneller deed kloppen. Totdat Tim in de lente van 2009 plots aankondigde de band te verlaten. Hij wilde zijn eigen nummers spelen en was de band ontgroeid. De andere leden van DI-RECT hadden dit niet zien aankomen en waren in de persconferentie zichtbaar verbaasd en geïrriteerd. Inmiddels zijn ze met nieuwe zanger Marcel een eigen, andere weg ingeslagen.

Tim memoreert deze periode en is blij dat zijn vorige band succes heeft.  Met een akoestische versie van Inside My head neemt hij tijdens zijn theatertour dan ook definitief afscheid van zijn DI-RECT-tijdperk. De rest van de avond merk je dat Tim volwassener is geworden. Na zijn vertrek heeft Tim ruim een jaar de tijd genomen om zijn eigen nummers te schrijven. Drie maanden verbleef de jonge vader van twee in Zeeland. Daarnaast zocht hij een band bij elkaar waarmee hij een nieuwe, goede energie voelde.

Inmiddels is Tim sinds oktober in de Nederlandse theaters te bewonderen met zijn theatershow. Nog tot en met januari 2011 speelt hij nummers van hemzelf en van zijn grote voorbeelden als Coldplay, The Beatles, Simon & Garfunkel en Pink Floyd.  Artiesten die hem zijn muzikale identiteit hebben gegeven. En dat is te merken. Tims eigen nummers hebben een hoog John Mayer-gehalte, met invloeden van Bill Withers en The Police. Zijn zuivere stem met het bekende rauwe randje passen hier perfect bij. Niettemin is de heldere tweede stem van Matthias van essentieel belang om de nummers warmte te geven. De bandleden vullen elkaar goed aan en Tim geeft ze tijdens de show genoeg credits. Het is dus geen one man show.

Een leuke bijkomstigheid is dat Tim veel zelfvertrouwen uitstraalt op het podium. Hij voelt zich prettig in deze sfeer en weet zijn publiek bij elk nummer enthousiast te krijgen. Als extraatje trakteert hij zijn publiek op een gratis te downloaden nummer en wat Haagse hopjes. Tijdens zijn show maakt hij steevast een foto van zijn publiek, nadat wij als publiek een foto of 200 van hem hebben mogen maken. Of we dat allemaal even op onze Hyves, Facebook of Twitter willen zetten. "Tjah, allemaal marketing," aldus Tim.

Zijn solo-album, waarvan de release gepland was afgelopen zomer, is helaas nog steeds niet uit. "Door omstandigheden," volgens Tim.  Meer zegt hij daar niet over. Hij belooft echter dat zijn cd volgend voorjaar te verkrijgen zal zijn. Tot die tijd kun je dus genieten van Tim en zijn band in de verschillende Nederlandse theaters.

Check zijn website - www.timakkerman.nl - voor de tourdata.

Fotograaf: Thomas van Beek