Feel good movies!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Strictly Ballroom

Een van de wat minder bekende films van Baz Luhrman, o.a. bekend van Moulin Rouge. Zijn stijl is in deze film al herkenbaar, maar Strictly Ballroom is in beeld en geluid wel nog wat minder schreeuwerig dan Moulin Rouge. Scott Hasting, gespeeld door Paul Mercurio, is een ballroom danser, die graag buiten de gebaande paden treedt. Maar dat blijkt onmogelijk in de tot in de puntjes gereguleerde ballroomwereld. Tot verdriet van zijn moeder probeert hij toch zijn eigen aanpassingen door te voeren, samen met het tot mooie zwaan uitgegroeide lelijke eendje Fran (Tara Morice). De kracht van deze film zit in de zwaar aangezette beelden van overdreven situaties, zoals de geblondeerde, zwaar opgemaakte moeder, die niet aarzelt haar teleurstelling te uiten en de ruzies op de dansvloer. Ook de prachtige dansen en de bijpassende muziek maken deze film tot een genot. Een soort parodie op Grease, maar dan wel heel mooi, en soms zelfs lief, gebracht.

Afbeelding verwijderd door redactie

Grosse Point Blank

Martin Blank (John Cusack), is een huurmoordenaar. Maar wel een met een secretaresse (gespeeld door zus Joan Cusack), die bij de groothandel grootverpakkingen kogels voor hem bestelt. En hij wordt door een collega cq concurrent benaderd of hij zich wil aansluiten bij een vakbond voor huurmoordenaars. Hiermee is gelijk de toon gezet voor deze absurdistische komedie. Maar ook de romantiek ontbreekt niet. Want op advies van zijn psychiater gaat Martin terug naar zijn oude woonplaats voor de tienjarige reunie van zijn middelbare school. Wat goed uitkomt, want daar bevindt zich ook zijn volgende doelwit. Maar dan ontmoet hij zijn oude liefde Debi (Minnie Driver), en probeert hij haar weer terug te winnen, hoewel haar vader zijn doelwit blijkt te zijn. Tegelijkertijd poogt hij te ontkomen aan een collega die het op hem voorzien heeft, en zo heb je genoeg verwikkelingen bij elkaar die dit een zeer vermakelijke film maken.

White Palace

Max Baron, gespeeld door James Spader, is een 27-jarige joodse yup, die nog steeds treurt om zijn overleden vrouw. Nora Baker, gespeeld door Susan Sarandon, is een 43 jaar oude serveerster in een hamburgertent, met een passie voor Marilyn Monroe. Bij toeval ontmoeten ze elkaar, en worden ze verliefd. Een zeer onwaarschijnlijke combinatie, die echter door beiden zeer geloofwaardig wordt gemaakt. Zo hebben ze niet alleen de vooroordelen van zijn omgeving en de herinnering aan de vrouw van Max te overwinnen, maar ook hun eigen culturele achtergronden en vooroordelen zitten hun relatie in de weg. Met name Nora wil maar niet geloven dat Max echt om haar geeft, terwijl hij volop keuze heeft uit mooie jonge joodse meisjes, die zijn vrienden en kennissen hem op willen dringen. Zijn ze in staat al deze obstakels te overwinnen?

Afbeelding verwijderd door redactie

Hope Floats

Birdee Pruitt (Sandra Bullock) krijgt live op tv te horen dat haar man een verhouding heeft met haar beste vriendin. Totaal geschokt pakt ze haar koffers, om terug te verhuizen naar het dorp waar ze opgegroeid is, en bij haar moeder in te trekken. Haar dochter Bernice, te dik en met een enorme bril, weigert te begrijpen wat er aan de hand is en geeft haar moeder de schuld. De moeder van Birdee, gespeeld door Gena Rowlands, ietwat excentriek; ze zet katten en andere kleine dieren op, en maakt er bijvoorbeeld rugzakjes van, is er ook van overtuigd dat Birdee zelf schuld heeft aan alles. En dan is er ook nog haar oude liefde Justin (Harry Connick Jr), die haar maar blijft achtervolgen. Birdee heeft het bepaald niet makkelijk, als voormalige beautyqueen die van haar voetstuk gevallen is. Maar beetje bij beetje begint ze zich toch thuis te voelen in het dorp, en begint ze weer wat gelukkiger te worden. Niet op de laatste plaats door de knappe Justin!