Familieziek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Topcrimineel en vrouwenjager Freddie Jackson heeft een bliksemcarrière gemaakt in het criminele circuit als hij in de gevangenis belandt. Hij laat zijn zwangere vrouw en twee kinderen achter. In plaats van te treuren, benut Freddie deze verplichte logeerpartij door de banden met andere criminelen eens flink op te poetsen.
Als hij zes jaar later vrij komt, denkt hij de Londense onderwereld meer dan ooit in zijn zak te hebben. Freddie is daarom ook niet geïnteresseerd in het door zijn familie georganiseerde welkomstfeestje, maar viert zijn vrijheid liever uitbundig met veel drank, vrouwen en zijn ?makkers?.

Maar de lol is van korte duur en als Freddie zijn eerste roes uitgeslapen heeft, komt hij erachter dat zijn plaats op de troon wankelt. Zijn kleine neefje Jimmy, Freddies trouwste idool en eens zijn ijverigste leerling op de onderwereldschool, blijkt uitgegroeid tot een slimme, bikkelharde, maar rechtvaardige kerel. En terwijl Freddie er een steeds grotere puinhoop van maakt, ziet hij Jimmy succesvoller en machtiger worden. Het duurt dan ook niet lang totdat Jimmy alle touwtjes in handen heeft.

Ondertussen zitten hun familieleden ook niet rustig achter de geraniums, maar spelen zij hun eigen spel. Het spel van drugs, alcohol, verkrachtingen, agressie, jaloezie, woede en venijn. Met Freddie en Jimmy als middelpunt. Vooral Jackie, de vrouw van Freddie zorgt met haar drankprobleem en agressie voor een hoop trammelant. Verbitterd en teleurgesteld in haar man en al zijn vrouwen, maakt zij een steeds grotere zooi van haar huishouden, terwijl haar zus Maggie, vrouw van Jimmy, alleen maar geslaagder en gelukkiger wordt. Jackie drijft met haar wrok jegens Maggie zelfs haar eigen dochters het huis uit. Notabene recht in de armen van haar lieve en perfecte zus.

Afbeelding verwijderd door redactie
Dit is mijn vijfde Martina Cole omdat ik kick op de manier waarop zij het sfeertje van de onderwereld weet neer te zetten. Geloofwaardig en realistisch. Ik lees niet, ik ben erbij; ik sta in dat sjofele huisje, ik ruik het verval, ik loop in die louche bar, ik kijk hoe iemand volkomen afgeranseld wordt en ontduik de bloedspetters die in het rond vliegen. Cole put uit eigen ervaring en dat rauwe realistische is ook de charme van haar boeken, want haar schrijfstijl is niet bepaald een technisch hoogstandje. Ze schrijft recht voor zijn raap, sober en niet ingewikkeld. Deze eenvoud voert zij ook inhoudelijk door: makkelijk te volgen zwart-witkarakters, duidelijke familiebanden en zelfs de emoties zijn helder en klaar. Woede, haat, nijd, jaloezie, liefde, verdriet. Alles groots en niets ertussenin.
En dat geldt ook voor het pocketmodel en het lettertype; groot en duidelijk.

Martina Cole woont in Engeland, maar is volbloed Ierse. Haar eerste vriendje was een bankrover, die voor veertien jaar in de bak belandde. Eens was zij verpleegster, maar sinds haar boeken op de bestsellerlijst van The Times staan, houdt zij het bij het schrijven en het geven van workshops. Zij kent een breed publiek, maar haar schrijfsels zijn vooral favoriet bij politiemensen en gevangenen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Martina Cole
Familieziek
478 bladzijden
Uitgeverij: Luitingh
ISBN: 90-245-5744-5
Adviesprijs: 18,95 euro


Bestel Online!
Familieziek<br>Martina Cole
Familieziek
Martina Cole