Wat is er te doen met de Amsterdam Pride dit jaar?

Vrije tijd door Claire

Nu in juni de Pride Month is gestart, hebben velen waarschijnlijk al zin in de leuke activiteiten tijdens Pride Amsterdam 2024. Dit bijzondere event, dat voorheen de Gay Pride werd genoemd, is een week vol leuke activiteiten en evenementen waarin we de vrijheid vieren om onszelf te zijn. Dit zijn een paar leuke voorbeelden op een rij.

 

Activiteiten tijdens Pride Amsterdam

Pride Amsterdam is opgedeeld in twee aparte weken. Queer Amsterdam verzorgt de eerste week (19 tot en met 26 juli) en van 27 juli tot en met 4 augustus komt Stichting Pride Amsterdam met een programma. In deze tweede week vinden zo’n 300 activiteiten plaats die ruimte hebben voor elk persoon of community. Er zijn filmavonden, sportevenementen, workshops, feesten, voorstellingen en tentoonstellingen. Jong en oud, binnen of buiten, mens of dier, er is voor ieder wat wils.

 

  • Pride march

Om Pride Amsterdam te openen wordt elk jaar een Pride March naar het Vondelpark georganiseerd. Dit jaar starten ze op het Amstelveld, waar in 1977 de eerste Nederlandse Pride March ooit werd georganiseerd. Vanaf 12:00 loop je via de Utrechtsestraat, Rembrandtplein, Reguliersdwarsstraat (uiteraard) en Leidsestraat naar het Vondelpark waar ook allerlei activiteiten zijn, zoals een roze markt en optredens.

 

  • Open air cinema

Op dinsdag 30 juli wordt in het Oosterpark, woensdag 31 juli tot en met donderdag 1 augustus op het Mercatorplein en op 2 augustus op de Zuidas de Open Air Cinema georganiseerd. Er is plek voor 400 mensen en de toegang is helemaal gratis. Het is een leuke activiteit als het nog lekker warm is in de avond, neem zelf een hapje en een drankje mee en laat het genieten beginnen.

 

  • Pride at the Beach: 

Het is dan misschien niet in Amsterdam zelf, maar op een plek die misschien nog wel leuker is dan de stad: het strand van Zandvoort. In een driedaags programma, van zondag 28 juli tot en met dinsdag 30 juli 2024 wordt het recht om te zijn wie je wil zijn gevierd met kunst, cultuur, infotainment en educatie. Het is voor regenbooggemeenschap en voor een bredere doelgroep.

 

  • Canal parade

Misschien wel het bekendste evenement en hetgeen waar je meteen aan denkt bij de Pride in Amsterdam is de bootjesparade. Tijdens deze levendige viering van LGBTQI+ identiteiten en rechten zijn de Amsterdamse grachten afgeladen met mensen. Langs de kant en op prachtig versierde boten. De route die de boten varen is van Oosterdok, Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht naar Westerdok. Een bijzondere dag die iedereen een keer meegemaakt moet hebben, mits je een beetje van de drukte houdt. Het vindt dit jaar plaats op 3 augustus. Zet het in je agenda!

Lees ook: Queer: wat is dat?