Sophie King - Spitsuur

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De hoofdpersonen in Spitsuur zijn zeker niet allemaal dezelfde types. Harriet is een huismoeder zonder betaalde baan, met twee kinderen, en een man die veel op zakenreis is. Ze heeft twijfels over haar huwelijk en vraagt zich af of haar man een affaire heeft. Haar vriendin Pippa heeft ook twee kinderen, maar werkt daarnaast als freelance vertaalster van kookboeken en schoolboeken. Ze heeft net een knobbeltje in haar borst gevonden en maakt zich zorgen over de gevolgen daarvan. Haar man weet daar niet goed mee om te gaan en trekt zich terug in zichzelf. Evie heeft samen met haar man een kleuter en regelmatig wonen ook de twee tienerdochters uit haar mans eerste huwelijk bij hen. De meiden zijn dol op de kleine Jack, maar hebben het niet zo op hun stiefmoeder. Evie werkt als redactrice bij een tijdschrift en wordt plotseling kostwinnaar als haar man zijn baan verliest. Nick is een weduwnaar met een tienerdochter. Zijn vrouw, die fotomodel is geweest, is overleden aan anorexia, maar dat heeft hij zijn dochter niet durven vertellen, omdat hij zich schuldig voelt. Hij maakt zich zorgen omdat zijn dochter ook graag fotomodel wil worden. Hij voelt zich aangetrokken tot Harriet, maar weet dat ze getrouwd is.

Afbeelding verwijderd door redactie

Lerares Kitty is de enige in het verhaal die geen kinderen op de school heeft, maar er zelf werkt. Haar familie zit haar op haar huid om een vriendje te vinden, maar ondanks dat ze regelmatig afspraakjes maakt, kan ze de ware Jacob maar niet vinden. Martine is een Franse au-pair, die werkt voor een echtpaar dat een talkshow op tv heeft. Ze doet verwoede pogingen Engels te leren, terwijl ze tegelijkertijd de abortus die ze in Frankrijk heeft gehad probeert te verwerken. Daarnaast heeft ze ook nog een verhouding met een getrouwde man, en ze denkt dat hij zijn gezin zal verlaten om met haar verder te gaan. Om het lot enigszins te bespoedigen, poogt ze zo snel mogelijk zwanger te worden. Betty tenslotte, is een verwarde vrouw, wiens zoon voor de school is aangereden en daarbij is overleden. Sindsdien is ze geobsedeerd door het verkeer in de buurt de school en belt ze constant het radiostation waar iedereen naar luistert, om de stand van zaken in het verkeer door te geven. Ook houdt ze alle ouders in de gaten die hun kinderen komen halen en brengen.

Spitsuur beslaat slechts een week, van maandag tot en met zondag. Elk hoofdstuk is ingedeeld in subhoofdstukken voor elk van de zeven hoofdpersonen. In het begin is het nog even verwarrend wie ook alweer wie is en welke kinderen van welke moeder, maar geleidelijk aan raak je daar wel aan gewend. Het boek is goed geschreven, zowel de onderlinge relaties als de opbouw naar het hoogtepunt. Want dan is er ineens een gijzeling op school, en wordt tegelijkertijd de kleine Jack van Evie ontvoerd. De ontknoping is op zichzelf niet verrassend, maar dat is zelden zo bij zogenaamde chick-lit, en dat maakt ook niet uit. Het boek leest lekker weg, en bevat denk ik voor vrouwen met kinderen met zeer herkenbare situaties.

Afbeelding verwijderd door redactie

Sophie King
Spitsuur
334 bladzijden
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 90-229-9194-6
Adviesprijs: 16,95 euro

Bestel Online!

Spitsuur
Sophie King