Annapolis

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

James Franco (Tristan & Isolde) is Jake Huard, een stugge, ongeletterde jongen die al jaren met zijn vader op een scheepswerf werkt. Zijn ultieme droom is toegelaten te worden tot de keiharde Mariniers Acadamie Annapolis. Als hij onverwacht de kans krijgt, aarzelt hij geen moment en vertrekt zonder om te kijken naar zijn nieuwe toekomst. Op de opleiding krijgt hij te maken met eer en schuld, kamergenoten die elkaar verraden en zijn eigen intellectuele tekort. Zijn commandant Cole (Tyrese Gibson) ziet hem niet zitten, maar Jake gaat tot het uiterste. Hij komt tot het besef dat hij het niet alleen redt met eigenwijze koppigheid en wilskracht. Hij leert hulp te vragen en krijgt die ook van zijn maten en vrouwelijke collega Ali (Jordana Brewster). Uiteindelijk ontmoet hij Cole in de boksring. Lukt het hem te winnen?

Afbeelding verwijderd door redactie

Annapolis is niet de snoeiharde actiefilm die ik verwachtte. Het predikaat 12+ is waarschijnlijk gebaseerd op de (langdurige) boksscènes, maar die vind ik niet bepaald schokkend te noemen. Het blijft allemaal heel lief en netjes. Het menselijke aspect en de twijfel van Jake staan centraal. Dat is de reden dat deze film warmer is dan de gemiddelde boks/militaire film, maar hij blijft daardoor ook erg aan de oppervlakte hangen. Ik werd geen moment geraakt door de (innerlijke) strijd van de hoofdpersoon.

Jordana Brewster (As the World Turns, The Fast & The Furious) heeft een leuk koppie, maar haar bijdrage is minimaal. Er moet nodig een vrouwelijke touch in het verhaal, dus doen we het maar zo. Ze doet haar best, maar haar karakter is ongeloofwaardig. In de beschrijvingen van de film staat dat Jake als een blok voor Ali valt. Dat is niet helemaal waar. Er is aantrekkingskracht, maar alles blijft ondergeschikt aan het thema: het realiseren van Jake's dromen.

Degene die in deze film echt een grote indruk achterlaat, is commandant Cole. Tyrese Gibson (2 Fast 2 Furious) is een prachtige man met een geweldig lichaam en een fantastisch gezicht. Sympathiek doch keihard. Hij is niet zo meedogenloos als wordt voorgespiegeld. Hij blijft juist menselijk en dat is een verademing in films als deze, waarin personages in zijn positie toch meestal the bad guy uithangen. De strijd tussen hem en Jake gaat gelijk op en ondanks dat hij het Jake niet makkelijk maakt, lijkt hij wel bewondering voor hem te hebben.

Afbeelding verwijderd door redactie

Annapolis is een aardige film. Er zit wat jatwerk in van o.a. An Officer and A Gentleman, maar de zoete Disney-gedachte: 'als je maar wilt, dan kun je het' is het uitgangspunt. Dit is trouwens een ultieme film om samen met je lief te bekijken. Hij grinnikt bij de typische mannengrapjes en jij kunt je vergapen aan de mooie lijven in de tot de verbeelding sprekende witte uniformen. Een betere combinatie is er niet!

Afbeelding verwijderd door redactie

Annapolis
Met o.a. James Franco, Tyrese Gibson, Jordana Brewster
Tijd: 100 minuten
Adviesprijs: 23,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar

Bestel Online!


Annapolis