De doorgeefquilt

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Dit boek gaat over de Elm Creek Quilters, een groep vriendinnen die op het landgoed van Sylvia Compson bijeenkomsten en cursussen verzorgen op het gebied van quilten. Sylvia heeft de leiding, maar ze wordt ondersteund door Sarah McClure die samen met haar man Matt bij de oude weduwe op het landgoed woont. De vriendinnen begeleiden de cursisten en geven de lessen. In dit boek volgen we de groep, niet alleen op het gebied van werk, maar ook privé. Ieder heeft zo zijn eigen problemen.

Ondanks hun problemen, zoals huwelijksproblemen, burenruzies en een verstoorde ouder-kindrelatie zijn ze ontzettend fanatiek. Terwijl de dames quilten op het landgoed, verwerken ze hun zorgen. Als iemand wil praten, is er altijd wel een luisterend oor. Bij Sylvia kunnen de dames altijd terecht. Daarom besluiten ze haar te verrassen met een 'Round Robin', een doorgeefquilt die de hele vriendengroep rondgaat en steeds groter wordt doordat er telkens een nieuwe rand omheen wordt gezet.

De quilt wordt het symbool van de complexe en sterke banden tussen moeders, dochters, zusters en vriendinnen. Het boek gaat niet alleen over de doorgeefquilt. Het principe van de 'Round Robin' merk je ook in het boek. Iedere keer komt er weer een verhaaltje bij. De verschillende persoonlijke verhalen, worden samen één geheel. Dat vind ik erg mooi gedaan.

De doorgeefquilt leest heel prettig. Het boek is erg rustig geschreven. Soms had het wel ietsje meer tempo mogen hebben, maar dat vergeet je weer als de emoties van één van de vrouwen wordt beschreven. Door die perfecte beschrijvingen voel je echt met de mensen mee. De doorgeefquilt is een heerlijk boek over vriendschap, vertrouwen en quilten.

Afbeelding verwijderd door redactie

Jennifer Chiaverini
De doorgeefquilt
Uitgeverij: Arena
368 bladzijden
ISBN: 90-6974-772-3
Adviesprijs: 18,95 euro