Kluun over NightWriters

Vrije tijd door Jet

21 december is het zover, dan vindt in de Paradiso, Amsterdam, de eindejaarsshow van NightWriters plaats. P.F. Thomése, Joris Luyendijk, Jules Deelder, Hugo Borst, Kluun, Saskia Noort, Jan Heemskerk en Christophe Vekeman gaan het publiek die avond literair entertainen.

DJ Bart Thimbles en de aanstormende, door Giel Beelen geadopteerde, band Handsome Poets zorgen voor de muziek. Maar niet alleen de gevestigde orde krijgt aandacht bij NightWriters, ook debutanten Kees van Nieuwkerk en (actrice) Anna Drijver staan in de startblokken om te knallen.

Kom luisteren, lachen, drinken, dansen bij NightWriters eindejaarsshow!

Kluun, je bent de oprichter en het oppperhoofd van NightWriters: hoe ben je op het idee gekomen en wat was je op dat moment aan het doen?
"Ik had, zoals iedere schrijver, met mijn lezingen zo ongeveer elke bibliotheek van binnen gezien en dacht: het moet toch ook iets spannender kunnen, dat voorlezen. Deels uit eigenbelang, maar ook om een jonger publiek te trekken dat ook in het nachtleven komt, maar nog niet dood gevonden wil worden bij een lezing onder tl-licht op een klapstoeltje, met een plastic bekertje koffie. Ik wilde een nachtclubsetting, mensen die lekker wat drinken terwijl wij voorlezen. Voila: Nightwriters. Onze zelf gecreëerde speeltuin."

Waar moet een 'NightWriter' aan voldoen? Hoe zijn/worden de 'NightWriters' geselecteerd? Wie zou je nog graag aan het groepje willen toevoegen?
"Hij/zij moet het publiek willen entertainen en bereid zijn met ons te overleggen wat hij gaat voorlezen. Niemand zit te wachten op een schrijver die hoofdstuk drie tot twaalf van zijn nieuwe roman gaat voorlezen en daar dan ook de diverse lagen in gaat uitleggen. Het moet kort, snel, spannend."

Wat kunnen de mensen verwachten van de eindejaarsshow op 21 december in Paradiso? Is er een bepaald thema?
"Stand-up writing: korte verhalen van schrijvers, interactie met het publiek. Seks, humor, horror, poëzie. En dj Bart Thimbles en een heerlijke band met een toepasselijke naam: The Handsome Poets."

Is deze avond ook leuk voor mensen die eigenlijk niet van lezen houden?
"Wie niet lezen wil, moet maar horen. Al heb je nog nooit meer dan een boodschappenbriefje gelezen, wij gaan je vermaken. En dan kun je meteen zeggen dat je rond Kerst in ieder geval nog iets aan cultuur hebt gedaan in plaats van alleen zuipen en je volstouwen met kalkoen."

In januari verschijnt je nieuwe boek Haantjes. Kun je hier in eigen woorden iets over vertellen? Wat zijn de belangrijkste thema's/onderwerpen van het boek?
"Amsterdam, 1998. De beurs floreert, het nachtleven bruist, de reclamewereld bloeit. Iedereen verdient geld. Stijn en Frenk hebben hun bureau Merk in Uitvoering opgericht en hunkeren naar succes en erkenning. Dan krijgen ze een briljant idee in de schoot geworpen. Een idee met internationale potentie. Hun claim to fame. Haantjes is een verhaal over mannelijke overmoed en succesvolle vrouwen. Met in de hoofdrollen - jong, gezond en ambitieus - Stijn, Carmen, Luna, Frenk en Maud."

Zijn er nog nieuwe/spannende plannen voor de NightWriters in 2011?
"Ja. maar die houden we nog voor ons."

Wil je de lezeressen van Ze.nl nog een bepaalde nieuwjaarswens meegeven?
"Dat ze geen dingen laten waar ik ook geen spijt van zou hebben."

Wanneer: 21 december, deuren open: 20.00, aanvang show: 21.00
Waar: Paradiso, Amsterdam
Kopen: Voorverkoop start zaterdag 13 november via www.ticketservice.nl en de grote voorverkoopadressen. Kaartjes zijn 17,50 ex lidmaatschap
Meer info: www.nightwriters.nl

Beeld: Keke Keukelaar