Première Komt Een Vrouw Bij De Dokter

Media door Jet

Nog nooit eerder zagen wij zo veel BN'ers over de rode loper van de Tuschinski voorbij komen als gisteren bij de galapremière van Komt Een Vrouw Bij De Dokter. Die belangstelling is ook niet zo gek als je je bedenkt dat het gelijknamige boek van Kluun een groot succes was en er meer dan een half miljoen exemplaren werden verkocht. Het boek gaat over Stijn (Barry Atsma) die het perfecte leventje leidt met zijn vrouw Carmen (Carice van Houten), totdat zij borstkanker krijgt en Stijn zich vervolgens verliest in een affaire met Roos (Anna Drijver).

Daarnaast was heel Nederland natuurlijk waanzinnig benieuwd naar het debuut van soapie turned into regisseur Reinout Oerlemans en de Hollandse Hollywood-ster Carice van Houten... Tsja, wie wil er nou niet een glimp van haar opvangen?!

Het boek
Opvallend was dat velen van de aanwezigen het boek niet hadden gelezen. "Nou, dan weten ze nog niet hoe 'ie afloopt," grapte Beau van Ervan Dorens. Gelukkig waren veel BN'ers wel goed ingelicht en voorbereid door hun omgeving... "Enkele vriendinnetjes van mij hebben 'm wel gelezen en ze zeiden tegen mij: 'één ding moet je vanavond meenemen en dat zijn zakdoeken!'," aldus Leontien van Moorsel. Ook de populaire Prins Maurits was voorbereid op het ergste, aangezien hij naast zijn vrouw lag toen zij het boek las. Zij was er zo door geëmotioneerd dat ze besloot maar niet mee te gaan naar de première met al die camera's erbij. Prins Maurits had wel een zakdoek bij zich, maar verwachtte hem niet te hoeven gebruiken. Op de vraag of hij wel eens bij een film had gehuild, antwoordde hij 'ja', maar welke dat dan was wilde hij helaas niet verklappen. Marco Borsato was ook goed ingelicht door zijn vrouw Leontien. "Ik verwacht het ergste," aldus de zanger.

Monique van de Ven had veel moeite met het boek. "Ik kan me slecht identificeren met iemand die vreemdgaat, terwijl zijn vrouw op sterven ligt. Ik zie er ook tegenop om de film te gaan zien. Vreemdgaan is gewoon heel naar." "Maar ook leuk," grapte haar man Edwin de Vries erachteraan. BNN-presentatrice Nicolette Kluijver had het boek niet eens uitgelezen. "Ik heb hem weggelegd, ik vond 'm heel, heel heftig." Ook zij vond het dus spannend om de film te gaan zien. "Ik heb geen zakdoeken bij me, maar ik ga wat toiletpapier scoren. Trouwens, ik denk dat ik maar een hele rol mee neem!"

Maar natuurlijk had ook een hele horde het boek wél gelezen, waarvan maar weinig het konden droog houden. "Ik heb heel erg gehuild!" aldus Lieke van Lexmond. "Wat een prachtig, ontroerend verhaal. Zo veel vrouwen krijgen tegenwoordig met borstkanker te maken en om daar dan over te lezen is gewoon hartverscheurend. Ik vond het verschrikkelijk emotioneel." "Ik denk dat je hart van steen moet zijn als je het wel lukt..." zei schrijfster Susan Smit.

De film
Al maanden wordt naar deze film uitgekeken, dus de verwachtingen zijn hoog... Maar Carice's beste vriendin Halina Reijn was positief: "Ik denk dat de verwachtingen keihard gaan worden ingelost. Tegen ieders verwachtingen in, want natuurlijk heeft iedereen vooroordelen over Reinout. Ik denk dat het gewoon heel erg goed gaat worden en dat we er een nieuwe regisseur bij hebben!" Is het voor Halina niet moeilijk om haar beste vriendin in zo'n heftige rol te zien? "We zijn niet anders gewend, we hebben elkaar in de meest debiele rollen gezien. Maar dit is natuurlijk wel heel realistisch en iets wat iedereen kan overkomen, dat maakt het wel intens."

Voor sommige BN'ers is deze film extra bijzonder en heftig. Zoals voor Jan des Bouvrie. "Monique is ook ernstig ziek geweest en ik weet wat dat voor een man kan betekenen. Ik heb alleen heel anders gereageerd. We hebben juist een veel betere band gekregen samen. Maar dat is voor iedereen verschillend. Je wereld stort in elkaar en dat kan twee kanten opgaan: heel positief naar je vrouw toe of juist er helemaal van af. "Ook voor zanger Dinand Woesthoff is kanker een gevoelig onderwerp, aangezien hij zijn vrouw Guusje Nederhorst verloor aan deze vreselijke ziekte. Hij schreef samen met zijn band Kane het nummer Love Over Healing voor de film. "Maar het nummer is niet autobiografisch, het maakte meer iets los voor mijn eigen zijn. Dat maakt ook dat ik het gedaan heb. Als je het zes jaar geleden aan me had gevraagd, was dat niet het geval geweest." Ook Carlo Boszhard is in aanraking gekomen met kanker. "Ik heb het met mijn oma meegemaakt, die borstkanker had. Gelukkig is ze wel goed hersteld en heeft ze nog lang kunnen leven!"

Enkele BN'ers hadden de film al gezien. Zoals Beau van Erven Dorens: "Hij is prachtig. Ik moest heel vaak, heel hard huilen. Je gaat gestrekt! Maar wel op een mooie manier, het is echt een ode aan de liefde. Maar ik vind het ook een ode aan de film, want Reinout is er voor 100% voor gegaan en dat is aan de film te zien!" Ook Winston Gerschtanowitz was geraakt door film. "Ik denk dat iedereen heel erg geëmotioneerd zal zijn, ik ben echt onder de indruk." Verloofde Renate Verbaan had 'm nog niet gezien en was vooral bang voor de scène waarin Carmen afscheid neemt van haar dochtertje. "Dat wordt volgens mij het ergste moment..."


Voor veel Nederlandse actrices is het een droom om een rol als die van Carmen te spelen. Angela, Halina, Lieke en Nicolette zouden zeker geen nee zeggen. Ook Daniël Boissevain is stiekem een beetje jaloers op de mannelijke hoofdrolspeler Barry Atsma. "Tuurlijk had ik de rol van Stijn willen hebben. Wat een gemene vraag, haha. Hoe groter de klootzak die je speelt, hoe interessanter de rol is!"

Sympathie voor een lul...
Het karakter Stijn kan niet bepaald een goedzak genoemd worden: terwijl zijn vrouw doodziek is, gaat hij met verschillende vrouwen vreemd en begint hij zelfs een affaire. Hadden de BN'ers eigenlijk een beetje sympathie voor deze 'lul'? Angela Schijf had er in het begin veel moeite mee... "Ik moest even door het begin van het boek heen bijten, ik bedoel: het onsympathieke van een man die zo veel vreemdgaat terwijl zijn vrouw stervende is, maar uiteindelijk kon ik wel sympathie voor hem opbrengen." Lieke van Lexmond vond hem in het begin ook een ontzettende eikel. "Een onwijze egoïst die alleen met zichzelf bezig is, terwijl zijn vrouw doodziek thuis ligt. Maar ik wel bijzonder vind, is dat je ook een passie voor hem krijgt. Hij gaat uiteindelijk wel voor haar..."

Halina Reijn dacht er weer heel anders over: "Ik vond het juist zo fijn aan het boek dat dat taboe een keer doorbroken werd. Ik vind het juist goed als het slechte in de mens ook wordt getoond, dat zit in ons allemaal... Een bevrijding, troostrijk en herkenbaar." Alhoewel Nicolette het boek niet heeft uitgelezen, denkt en hoopt ze dat ze wel sympathie zal hebben voor Stijn. "Want dan is de film geslaagd, als je juist ook zijn kant begrijpt." En volgens Beau gaat dat lukken. "Maar dat komt misschien door Barry, want die speelt echt als een trein! Verreweg zijn beste rol tot nu toe!"

Mede mogelijk gemaakt door...
Kluun
(Raymond van de Klundert) is ontzettend trots op het eindresultaat. "Ik vind het een mooie en ontroerende film geworden. Natuurlijk zijn er dingen anders geworden dan het boek, maar dat hoort erbij. Het is Reinouts film en ik ben als schrijver heel tevreden." Was het niet heel moeilijk om deze zwarte periode weer op het doek te (her)beleven? "Nee, zo ervaar ik het niet. Er zijn nu zeven jaar voorbij, wij (Kluun en Nathalie - de 'Roos' in het verhaal, red.) hebben er twee heerlijke dochters bij. Het is emotioneel, omdat de beelden heel emotioneel zijn, maar ik word niet naar die periode teruggeworpen." Voor Nathalie is het natuurlijk ook erg bijzonder om 'zichzelf' terug te zien in de film. "Het is natuurlijk geen documentaire, maar het is wel heel bijzonder." Met de keuze voor Anna Drijver is ze erg blij: "Ik vind haar een ontzettend leuke vrouw!"

Anna Drijver vond het op haar beurt best lastig om 'de minnares' te spelen. "Want je zit gelijk in de hoek van iemand die heel jaloers is en wil dat hij voor jou zijn vrouw verlaat. Wat ik veel belangrijker vond: ze zijn nog steeds bij elkaar, hebben nog twee kinderen gekregen en hebben dus echt een goede relatie. Dat moet je als kijker dus ook wel geloven en ik hoop dat dat gelukt is." Het werken met Reinout is de actrice goed bevallen. "In het begin had ik wel wat twijfels, maar die waren al snel verdwenen. Ik vertrouwde hem echt en dat is het belangrijkste. Je moet je hart openstellen voor iemand en dat durfde ik bij hem."

De samenwerking beviel Neerlands trots Carice van Houten ook heel erg goed. "Ik heb enorm met hem gelachen." Hoe heeft Carice zich op deze rol voorbereid? "Ik heb veel met mensen gepraat, maar uiteindelijk gaat het toch om je eigen interpretatie en je eigen fantasie. Maar dat is ook het leuke aan actrice zijn."

De gigantische opkomst belooft veel goeds... Maar zal de film aan alle verwachtingen voldoen? Ordeel zelf en breng vanaf donderdag 26 november een bezoekje aan Komt Een Vrouw Bij De Dokter. Enne, niet vergeten zakdoeken mee te nemen!

Foto's: Ze.nl / Marieke Brouwer