Interview: De 7 zonden van? Barry Atsma!

Celebs door Madelon
Als je denkt aan Barry Atsma in combinatie met de zeven zonden, dan denk je waarschijnlijk meteen aan de rol van de vreemdgaande Stijn die Barry speelde in Komt Een Vrouw Bij De Dokter. Maar hoe zondig is de 39-jarige acteur zélf?

Gulzigheid

Wat gulzigheid betreft, zou Barry net een vrouw kunnen zijn. “Ik ben vooral heel slecht met pure chocolade”, lacht hij. “Ik eet nog weleens een reep per dag, soms zelfs twee. Ik vind eten heerlijk. Op filmsets staan er vaak allemaal lekkere dingen klaar, ik moet me dan echt inhouden. Als ik een chocoladereep koop, koop ik er meteen twee. Ik heb dan een handig trucje ontwikkeld: als de eerste reep op is, neem ik vaak nog een stukje van de tweede, maar meer niet. Dat kan echt niet, dan zijn er twee op, haha!”

IJdelheid
Het is een feit dat al die chocolade die Barry eet niet echt helpt bij het behouden van een gezond gewicht… “Gelukkig ben ik wel een sportmens”, zegt Barry. “Ik hou van voetbal, fitness soms, tennis af en toe. Ik ben echt wel 1 à 2 keer in de week aan het zweten in de sportschool, om me lekker te voelen en om stress weg te zweten.” Naar eigen zeggen is Barry niet zo bezig met zijn uiterlijk, ook al staat hij veel in the picture. “Als ik mezelf terugzie op film ben ik wel bezig met hoe ik speel”, zegt hij. “‘Waarom doe ik deze scène zo, dit had veel beter gekund’ enzo. Kritisch op mijn uiterlijk ben ik niet echt. Ik ben juist blij dat ik ouder word en een kop krijg waar de tekens des levens inzitten. Ik word wat grijzer, krijg wat rimpels… Dat vind ik zelf wat interessanter dan die gladde kop die ik jarenlang gehad heb.”

Dat Barry veel naaktscènes speelt, doet niets af aan het feit dat zijn acteerprestaties altijd belangrijker zijn dan zijn ijdelheid. “Van naaktscènes word ik af en toe wel onzeker, het is natuurlijk nooit echt normaal om naakt voor een camera te staan. Gezellig met vijftig man crew om je heen. Maar als ik het dan terugzie op film voelt het gelukkig ook niet als mezelf, de beelden zijn zo bewerkt en gemonteerd… Daar ben ik inmiddels wel aan gewend.”

Woede

Barry kan volgens zichzelf slecht tegen onrecht en divagedrag. “In mijn vak maak ik dat natuurlijk veel mee, mensen met ego’s. Als ik vind dat iemand geen recht van spreken heeft, kan ik daar fel tegenin gaan. Toen ik als tiener een eindexamenfeest organiseerde bij mijn ouders thuis, zag ik bijvoorbeeld dat een klasgenoot van me bezig was met het jatten van flessen jenever uit de schuur. Hij stond die drank gewoon in z’n auto te laden. Toen heb ik een klap uitgedeeld, wat ik heel terecht vond, maar het is de enige klap die ik ooit gegeven heb.”

Een kort lontje heeft Barry niet, wel een stevige. “Ik kan heel lang dingen langs me heen laten gaan, maar als mijn lontje aan gaat, dan gaat ‘ie ook hard aan”, zegt hij. “Ik kan dan oncontroleerbaar boos worden. Soms word ik ook boos op mezelf, als ik bijvoorbeeld te druk ben en achterloop met klusjes in huis. Als de deurklink kapot is kan ik zomaar ineens die klink uit de deur rukken en tegen de muur gooien. Stom eigenlijk.” Toch ziet Barry zijn woede ook als iets positiefs. “Woede is een belangrijke emotie in ons vak, interessante films en toneelstukken gaan daar vaak over. Ik maak vaak dingen vanuit die emotie. Mensen die worstelen met dingen, die een moeilijke relatie hebben, dat is wel een interessante zonde.” 
Afgunst

Barry zegt niet snel jaloers te zijn. “Nee, daar ben ik wel blij om”, zegt hij. “Ik kan wel met bewondering naar collega’s kijken, maar meer van, ‘ik zou wel willen kunnen wat zij kunnen’. Ik ben blij met wie ik ben en wat ik doe. Ik ben een mazzelaar dat ik zo ver ben gekomen met mijn vak en dat succes gun ik iedereen. Ik geloof niet dat mensen mij iets niet zouden gunnen. Als ik een negatieve recensie krijg, dan denk ik eerder dat ik niet de smaak van de recensent ben of zo. Dat kan.” Met afgunst naar zichzelf kan de acteur goed omgaan. “Het is natuurlijk heel gek om bekend te zijn. Aan de ene kant willen mensen je ophemelen, aan de andere kant willen ze je naar beneden halen en dan kunnen mensen heel naar zijn. Mensen zijn dan boos dat jij iets doet, iets dat zij ook willen, en dat is gekke energie.”

Hebzucht

Qua hebzucht is Barry lekker nuchter: geld is niet alles. “Geld maakt niet gelukkig. Nee, ik ben niet zo van het vele kopen”, zegt hij. “Ik woon in een normaal huis, rijd een normale auto… Ik krijg veel kleding omdat ik gesponsord word, maar dat vind ik alleen maar makkelijk, en meer niet. Ik denk dat ik prima met minder geld zou kunnen leven. Natuurlijk is geld wel belangrijk, maar tot op een bepaald niveau. Je kan er een mate van vrijheid mee kopen. Maar qua spullen ben ik heel simpel, dan koop ik gewoon wat minder, klaar.”

Wellust

Het is geen geheim dat Barry als sekssymbool gezien wordt en één van Nederlands’ meest gewilde acteurs is. “Ja, dat merk ik weleens”, lacht hij. “Wat kan ik daarover zeggen? Ik vind het hartstikke leuk, het is natuurlijk een compliment. Vrouwen kunnen soms heel direct zijn, wat soms wel een beetje maf is. Stapt er opeens iemand op me af in de kroeg, die zich bij wijze van spreken aan me opdringt. Dat is soms wel ongemakkelijk. Dan denk ik, zout eens op, ik ben een biertje aan het drinken met m’n vrienden… Maar dat vrouwen me zien als een aantrekkelijke of sexy man, dat is alleen maar goed voor m’n ego en een leuke bijkomstigheid. Maar uiteindelijk is het niet het belangrijkste.”Barry is op dit moment hartstikke vrijgezel en is daarvan aan het genieten! “Seks vind ik wel heel belangrijk, ja”, zegt de acteur. “Dat is het voordeel van single zijn, dat je veel leuke vrouwen kan ontmoeten. Maar intimiteit is ook belangrijk en soms is het ook wel leuk om wat minder wellust en wat meer geborgenheid te hebben in je leven.” Het lijkt er dus op dat Barry het hebben van een relatie soms wel mist. “Ja, uiteindelijk ben je toch gemaakt om je leven met iemand te delen en dat gaat over meer dan alleen maar wellust. Dat gaat over vriendschap, samenzijn en het delen van alles wat je meemaakt.”

Luiheid

Hoewel het grote publiek zal denken dat Barry de laatste tijd niet meer met grote projecten bezig is geweest en vooral van zijn vrije tijd geniet, is niets minder waar. “Qua luiheid zou ik wel meer mogen zondigen, ik heb er jammer genoeg niet zo veel last van”, lacht hij. “Ik ben een bezig bijtje. Ik zit te weinig in een stoel, niks te doen, en ik krijg het altijd weer voor elkaar om teveel in een te korte tijd te proppen.” De acteur/regisseur/scenarioschrijver heeft de afgelopen drie maanden veel op de set gestaan voor de miniserie Een Huis Voor Vincent, over Vincent van Gogh, die in maart op tv komt. “Dat waren lange draaidagen”, zegt Barry. “Daarnaast ben ik veel bezig met het schrijven van nieuwe scenario’s. Ik probeer mezelf de laatste tijd wel te leren wat luier te zijn en wat minder te doen, maar dat is moeilijk voor mij. Zelfs op mijn ideale vrije dag zou ik het liefst nog iets actiefs doen. Zeilen, wandelen of sporten. Sowieso lekker naar buiten. Ja, ik ben echt een bezig bijtje. Dat is denk ik mijn kracht en mijn zwakte.”


Fotocredits: Jerome de Lint