Firewall

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Harrison Ford speelt met verve de rol van de getergde, onder druk staande computerexpert Jack Stanfield, die er werkelijk alles aan doet om zijn gezin uit handen van deze criminelen te krijgen. Ondanks zijn vierenzestig jaar, weet Ford zijn mannetje te staan in deze actiefilm. Hij neemt alle actiescènes zelf voor zijn rekening. De rol van ijskoude crimineel Cox wordt zeer treffend neergezet door Paul Bettany (o.a. bekend van de Da Vinci Code.) Bettany doet de omschrijving 'psychopaat' eer wanneer hij in de huid van Cox kruipt.

Een van de dingen waar men zich tijdens het filmen het meest zorgen om maakte, was of men de voortdurende spanning waaraan het gezin bloot wordt gesteld, goed zou kunnen weergeven. Ik kan je garanderen dat ze dat goed gelukt is! Firewall is een actiefilm die vanaf het begin af aan vaart en spanning heeft én dit ook tot het laatst toe weet te behouden. En ondanks het feit dat het om een computerkraak gaat, is het technische gedeelte van de film inzichtelijk gehouden, ook voor computernitwits. Het gaat uiteindelijk veel meer om de personages en de emoties die zij doormaken, dan om de technische handelingen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Op de DVD staat als bonusmateriaal een interview met Harrison Ford. Dit interview wordt, hoe origineel, gedaan door de regisseur van de film; Richard Locraine. Samen kijken ze terug naar de problemen en vraagstukken waar ze tijdens het filmen tegenaan liepen. Pikant detail is dat er in de film per ongeluk een scène is blijven zitten waarin de verkeerde persoon de auto bestuurt. Toen de regisseur de fout ontdekte was het echter al te laat om het nog te kunnen veranderen.

De schrijver van het script (Joe Forte) wordt ook nog aan het woord gelaten. Hij heeft veel research gedaan tijdens het schrijven. De scènes uit de bankwereld moesten namelijk geloofwaardig zijn, ook voor insiders. Het is dus écht mogelijk op deze wijze een bank te beroven. Om zich goed in te kunnen leven in de situatie waarin het gezin zich bevindt, heeft hij zich zelfs laten ontvoeren! Forte is negen maanden na de aanslag op de Twin Towers met schrijven begonnen. Het viel hem op dat de mensen zich belaagd en onveilig voelde. Datzelfde gevoel heeft hij neer willen zetten in deze film. En daarin is hij wat mij betreft prima geslaagd!

Afbeelding verwijderd door redactie

Firewall
Met o.a. Harrison Ford, Paul Bettany, Virginia Madsen
Tijd: 101 minuten
Adviesprijs: 22,99 euro
Adviesleeftijd 12 jaar

Bestel Online!

Firewall