De helft van je vrienden telt jou niet als vriend

Vrije tijd door Lisa_V
Jij ziet waarschijnlijk best veel vrienden als échte vrienden. Maar zien zij dat ook wel zo? Waarschijnlijk niet. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de helft van je vrienden jou zo helemaal niet ziet. Is dat even lullig om te horen…
 
Op Facebook heb je misschien al gauw 500 vrienden. Maar hoeveel vrienden heb jij eigenlijk in het echt? Recent onderzoek maakt duidelijk dat helft van de vriendschappen niet wederzijds zijn.
 
 Bron
 
Fake friends
Psychologen hebben 84 studenten gevraagd om een hun klasgenoten een cijfer te geven van 1 (ik ken deze persoon niet) tot 5 (mijn beste vriendin). Als iemand een 3 of hoger kreeg werd deze persoon gezien als vriend. Maar wat bleek? Zo’n 47% van de ondervraagden ziet een andere vriend niet als wederzijdse vriend! 
 
Omdat de onderzoekers geschokt waren van deze uitslag hebben ze ook naar eerdere onderzoeken over vriendschappen gekeken. En ook uit deze onderzoeken bleek dat vaak het merendeel van de mensen de vriendschap niet wederzijds ziet.

 
Verklaring
Houden we onszelf dan al jaren voor de gek? Volgens de onderzoekers is het net zo raar dat we vriendschappen verkeerd inschatten. We gaan er vanuit dat mensen ons aardig vinden en als vrienden zien. Maar dit doen we alleen maar omdat we ons niet onzeker willen voelen en het gevoel willen hebben dat we gewaardeerd worden. Misschien volgende keer toch maar twee keer nadenken voordat je weer 25 mensen uitnodigt voor je verjaardagsetentje! 

Hoeveel echte vrienden heb jij?