The Flight That Fought Back

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

United Airlines Flight 93 vertrekt op die dag met enige vertraging van luchthaven Newark, met aan boord 44 personen, onder wie de vier kapers. De vlucht begint als alle anderen. Alles verloopt zoals het hoort, totdat de piloten het bericht ontvangen dat ze moeten uitkijken voor kapers. Twee vliegtuigen zouden zich in het WTC hebben geboord. Dit is niet een bericht dat de piloten dagelijks ontvangen en dus vragen ze om een bevestiging hiervan. Dit is het laatste wat van de bemanning wordt vernomen.

Niet veel later dringen de kapers de cockpit binnen en schakelen de gezagvoerder en de co-piloot binnen enkele seconden uit. Ze vertellen de passagiers dat er een bom aan boord is en dat ze zich niet moeten verroeren. Deze boodschap wordt per ongeluk ook opgevangen door de luchthaven. De passagiers denken aanvankelijk dat ze met een 'traditionele' kaping te maken hebben, waarbij de kapers het vliegtuig naar een luchthaven vliegen en dan hun eisen voorleggen.

Afbeelding verwijderd door redactie

De kapers laten echter al snel zien dat het menens is. Ze grijpen een oudere passagier en steken hem neer. Hulp van zijn medepassagiers mag niet baten, de man overlijdt. Als de kapers druk met andere dingen bezig zijn, nemen veel passagiers contact op met hun geliefden. Zo krijgen ze te horen over de aanslagen op de Twin Towers en beginnen ze te vermoeden dat hun vliegtuig wel eens voor eenzelfde doel gebruikt kan worden.

Terwijl de passagiers hun laatste woorden wisselen met de mensen van wie ze het meest houden, besluiten ze dat ze iets moeten doen. Ze willen niet werkeloos toekijken hoe hun vliegtuig in een gebouw wordt getorpedeerd. Dan maar liever vechtend ten onder gaan. Passagiers en bemanning werken samen aan een plan om de kapers te overmeesteren. Onder meer door het voedselkarretje te gebruiken als stormram en het gooien van kokend water, hopen ze iets te veranderen aan hun uitzichtloze situatie.

Op de authentieke geluidsbeelden zijn aanwijzingen te vinden dat het de passagiers inderdaad gelukt is om de cockpit binnen te dringen. Dat het vliegtuig haar geplande doel niet bereikte, is daar een andere aanwijzing voor. Vlucht 93 crashte in een leeg veld vlakbij Shanksville, Pennsylvania. De helden en heldinnen van United 93 voorkwamen daarmee een nóg grotere chaos op 11 september 2001.

Afbeelding verwijderd door redactie

De gebeurtenissen aan boord van Flight 93 zijn nauwgezet gereconstrueerd, onder andere door interviews met betrokkenen en door het gebruik van authentieke geluidsopnamen. Dit alles maakt dat je je in het vliegtuig waant. Je voelt de doodsangst van de passagiers, ziet de radeloosheid in de ogen van de een en de wanhoop in de ogen van de ander. Op sommige momenten liepen de tranen over mijn wangen tijdens het kijken van dit indrukwekkende docudrama.

Deze documentaire werd eerder uitgezonden op Discovery Channel. Kiefer "24" Sutherland vertelt het verhaal van de moedige passagiers en crew. Op de dvd is een minutieuze tijdlijn te vinden waarop de belangrijkste gebeurtenissen van 11 september en vlucht 93 staan aangegeven. Daarnaast is er een lijst met de namen van de passagiers en bemanning van United 93. Sommige met foto, anderen zonder. De documentaire is, wat mij betreft geheel terecht, genomineerd voor een Emmy Award.

The Flight That Fought Back is ontzettend indrukwekkend en aangrijpend. Deze documentaire blijft nog lang in je hoofd zitten en veroorzaakt gegarandeerd kippenvel.

Afbeelding verwijderd door redactie

The Flight That Fought Back
Met o.a. de stem van Kiefer Sutherland
Tijd: 95 minuten
Adviesprijs: 12,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar