R.O.O.O.M.

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Hoe het begon

Achter de naam R.O.O.O.M zit om te beginnen een heel verhaal, dat in 2003 begon. Ronno en Romagna ontmoetten elkaar tijdens een muzikaal project: Ronno als gitarist en Romagna als zangeres. De rappers die nu in R.O.O.O.M zitten kwamen ze weer tegen in een café'tje, tijdens een jamsessie. Meteen was er die bekende klik: de basis was gelegd voor een langdurige samenwerking. R.O.O.O.M werd compleet toe ook de rappers Stamina en DNA zich bij de groep aansloten. Zo vonden vier mensen met verschillende nationaliteiten en uiteenlopende achtergronden elkaar in de muziek.

Roots

En over die achtergronden willen ze nog wel even wat kwijt.
Ronno: "Ikzelf kom van de Seychellen, in de Indische Oceaan. Romagna heeft een Molukse moeder en een Italiaanse vader, Stamina komt oorspronkelijk uit Angola en DNA komt uit Suriname. Lekker gevarieerde achtergronden dus! En stuk voor stuk zijn we trots op onze roots, die we als een verrijking zien voor onze persoonlijkheden én onze muziek." Ronno kijkt ook met een mooi gevoel terug op zijn jeugd op de Seychellen: "Het is een prachtig eiland met witte zandstranden. Een heerlijke plek om op te groeien, dat is zeker. Ik herinner me hoe ik van kleins af aan al gek was van muziek. Een gitaar waar ik op leerde spelen, een moeder die trots op me was, toen en nu nog stééds."
Ook Romagna blikt met een goed gevoel terug op haar jeugd. Hoewel ze niet opgroeide op de Molukken zijn haar roots wel heel erg belangrijk: "Ze dragen bij aan wat ik nú ben en hoe ik me voel. Ik ben trots op mijn Molukse achtergrond en dat mag iedereen weten." zegt Romagna, die ook al vroeg met muziek in aanraking kwam.

En nu weer even verder met de muziek, naar 2003 toen R.O.O.O.M compleet was.
Romagna: "Samen muziek maken, dat was het wat we het liefste wilden. We hebben ons toen letterlijk twee jaar lang opgesloten in een klein huisje met een studio. Daar sliepen we, aten we en maakten er vooral heel veel muziek. Best gezellig was het hoor! In die tijd zijn we erg close geworden, net als een echte familie. Het ene nummer na het andere schreven we. Eigenlijk leek het wel of we nooit anders gedaan hadden." Als je met ze praat voel je dat muziek voor deze mensen ook léven is. Oftewel: er is geen leven zonder muziek voor de mensen van R.O.O.O.M. Ronno: "Muziek is inderdaad een passie voor ons. Met z?n vieren schrijven we teksten over dingen die ons afzonderlijk bezig houden. Het begint allemaal met een idee, de basis van een liedje dat later uitgroeit tot een echte song, waar we alle vier achter staan."

Storm

Maar niets is perfect in deze wereld en ook binnen R.O.O.O.M kan het soms goed 'stormen'. Romagna: "Dat krijg je als je vier heel verschillende persoonlijkheden bij elkaar zet. Ronno is onze producer. Hij streeft naar perfectie dus voor hem is een nummer pas af als het van voren naar achteren klopt. Dat maakt hem een echte perfectionist, die soms knap kritisch kan zijn. Aan de andere kant is dat ook weer goed, want zo krijg je alleen het beste van het beste." Daarop zegt Ronno: "En Romagna kan soms heel fel reageren op de kritiek die ik heb. Als we een meningsverschil hebben over muziek dan kunnen de gemoederen soms hoog oplopen haha. Ook met de rappers liggen we vaak overhoop. Maar zo gaat dat als je dag en nacht bij elkaar bent he. Maar met z?n allen vormen we een hechte groep die maar voor één ding gaat: ass kicken en het állerbeste van zichzelf geven."