Shaolin Monks

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In de jubileumshow wordt het verhaal vertelt over twee jongens die net zo goed willen worden als de monniken in de Shaolin tempel. Zij worden onderwezen door een oude, wijze Shaolinmeester, de eerwaarde Shi Wang Heng (88 jaar oud). Gaandeweg de show zie je als kijker alle verschillende facetten voorbij komen. Zo zijn er monniken die ijzer kunnen breken met hun hoofd en over vlijmscherpe messen kunnen lopen zonder een schrammetje op te lopen.

De monniken hebben geleerd hoe ze de fundamentele principes van de Shaolin moeten toe passen. De geest beheerst volgens hen namelijk het lichaam. In de show komen entertainment, spektakel, Kung Fu en de ultieme lichaamscontrole waar de monniken om bekend staat samen. Het is echt heel bijzonder om te zien, hoe de jonge monniken van allerlei dingen doen. Af en toe schrik ik zelfs. Ben ik bang dat ze elkaar raken, maar het gaat allemaal goed. Als één van hen een act met brandende touwen gaat doen, is de zaal stil. Gespannen kijkt het publiek naar wat komen gaat. Zal dat wel goed gaan? Zie je de mensen denken. De monniken zijn zo goed getraind dat alles goed gaat. Je hoeft als toeschouwer dan ook niet bang te zijn.

Als toeschouwer kun je niet alleen twee uur genieten van de spectaculaire acts, tijdens één van de onderdelen mag je zelfs meedoen. Samen met de meester en de monniken ga je op zoek naar je chi. De meeste bezoekers staan fanatiek op en spreiden hun benen, zoals aangegeven wordt. De armen naar voor en daar gaan we dan. We ademen in en uit. En jawel, naderhand voel je inderdaad iets in je armen. Zal dat mijn chi zijn of heb ik gewoon spierpijn?

Afbeelding verwijderd door redactie

Wie had ooit gedacht dat deze monniken die in 1995 hun kunsten voor het eerst buiten de kloostermuren toonden, zo'n succes zou worden. Ze begonnen hiermee om het 1500 jarig bestaan van hun tempel in de Chinee provincie Henan te vieren, maar het werd een triomftocht langs theaters over de hele wereld. Meer dan drie miljoen mensen zijn getuige geweest van de wonderbaarlijke acts van de monniken, want dat is het echt. Toen één van de jonge studenten, zeven jaar was hij pas, over een messentrapje liep, hield ik mijn hart vast. Toch ging het allemaal goed. Eigenlijk is het heel bizar. Vertelt aan iemand dat die monniken ijzer met hun hoofd kunnen breken en ze verklaren je voor gek. Dit moet je dus echt meegemaakt hebben.

De Shaolin Monks zijn met hun jubileumshow ?Kung Fu, the mystical powers of the Shaolin monks of China? vanaf 15 september tot en met 27 september in de grotere theaters van Nederland te zien. Voor kaartverkoop en meer informatie kunt u kijken op www.interpresario.nl en www.topticketline.nl