BREAK!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Urban

Urban is een verzamelnaam voor hiphop, r&b en rap en staat letterlijk voor stedelijk. Het vertegenwoordigt echter niet alleen een muziekstroming maar ook een levensstijl.
Een DJ, een beatboxer, drummer en een groep dansers proberen met Break! een beeld te geven van wat Urban nu eigenlijk is. Op een echt 'spectacular' manier tonen ze een stuk geschiedenis en komt elk facet van hiphop, funk en r&b aan bod.
De internationale cast bestaat uit de grootste hiphoptalenten en elk kent zijn eigen specialisme. Breakdance, poplocking, electric boogie... alle kunsten van de straat in één show.

Krassen

Het fenomeen scratchen was in de jaren ?70 een ware hype. Scratchen -> een DJ beweegt de vinyl plaat zó heen en weer dat er een krassend geluid ontstaat. Op zichzelf niets dynamisch meer aan. Totdat de DJ van deze show even een kunstig concertje weggeeft. Het publiek werd compleet wild toen hij zijn vingervlugheid liet zien op de turntables. Hij ontpopte zich tot een ware vinylkunstenaar. Dat hij meer in huis had bleek wel toen hij zijn oversized shirt uittrok en met ontbloot gespierd lijf verder ging met draaien. Ik denk dat in het Nieuwe Luxortheater nog nooit eerder het geluid van hysterisch damesgegil heeft gegalmd, maar het vrouwelijk publiek wist zich goed te laten horen!

Afbeelding verwijderd door redactie

Beatboxen

Beatbox (ook wel vocale percussie genoemd) is het produceren van beats en ritmes met de mond. Ooit ontstaan in New York, in achterstandswijken waar er geen geld was voor kostbare muziekapparatuur. Beatbox wordt ook wel The Fifth Element van hiphop genoemd. De artiest van Break! laat zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van beatbox. Ongelooflijk wat één mond aan mooi, ritmisch geluid kan produceren.

Afbeelding verwijderd door redactie
Op de foto met de cast

Geen rust in de pauze

Tijdens de twintig minuten pauze was er in de zaal van het Nieuwe Luxor een DJ aan het draaien. De opzwepende muziek zorgde voor een spontane battle tussen de aanwezige jongeren. Op de bovenste verdieping hadden we mooi zicht op de show die spontaan werd weggegeven door de - echt getalenteerde- jongens uit het publiek. Ook ná de show ging de battle door en de sfeer zat er goed in! Alle aanwezigen hadden om de battle heen een kring gevormd en keken hun ogen uit. De sterren van de avond keken ietwat beteuterd, want zij zouden handtekeningen uitdelen en beschikbaar zijn voor foto's, maar waren toch ook wel wat onder de indruk van ons Nederlands talent.

Break! is echt een échte aanrader als:

je zelf een hiphopfan bent;
je vroeger ook aan electric boogie of breakdance hebt gedaan;
je kinderen helemaal wild zijn van alles wat met hiphop te maken heeft;
je eens iets anders wilt zien dan de geijkte dans- of theatervoorstellingen.
Ach... gewoon DOEN! Kijk voor het tourschema op http://www.breakshow.com/dancers.html