Yquem

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Esther is journaliste en komt net terug van een paar maanden Amerika. Ze verheugt zich op het weerzien met haar katten en haar moeder Josine, die al die tijd op haar schatjes heeft gepast.
Vreemd genoeg komt haar moeder niet opdagen, zoals afgesproken. Niet op het vliegveld, maar ook later niet bij Esther thuis. In eerste instantie heeft Esther haar handen vol aan haar jetlag, maar na een hazenslaapje komt de ongerustheid in alle hevigheid opzetten. Hè, wat raar, niets voor mam, er zal toch niets gebeurd zijn?
In het appartement van haar moeder, treft ze wel haar katten én een verontrustend voicemailberichtje aan, maar geen spoor van Josine. Gek genoeg staat het autootje van haar moeder wel gewoon voor de deur.

Op datzelfde moment bevindt Josine zich in een heel wat minder comfortabele situatie, maar komt, weliswaar licht gekneusd, maar verder ongedeerd, uren later alsnog boven water. Met een wel heel erg vreemd verhaal:

Via een tip was ze een partijtje zeer goede wijnen op het spoor gekomen. Tja, en als vinoloog met een neus voor goede wijn, had ze meteen een zeer lucratief handeltje geroken. Zodoende was ze meteen gretig naar Frankrijk afgereisd in het volste vertouwen de zaak al in haar zak te hebben. Het liep even anders.
Eenmaal daar aangekomen, bleken er meer wijnkenners getipt te zijn en voor ze ook maar van haar mazzeltje had kunnen proeven, werd Josine op hardhandige manier van haar partijtje beroofd.
Maar voormalig journaliste Josine, legt zich niet neer bij de eerste de beste tegenslag en is vastbesloten dit inmiddels stinkende zaakje, tot op de bodem uit te zoeken. Eens een journalist, altijd een journalist.
De iets minder roekeloze Esther vindt het maar niets, is bezorgd om haar moeder en ruikt gevaar. Haar moeder heeft daar geen boodschap aan en duikt er vol in. Om haar moeder nog een beetje te kunnen behoeden voor erger, kan Esther dan natuurlijk niet anders dan meehelpen.

Schrijfster Addy Kaiser is vinoloog en volgens mij een zeer gepassioneerde; het hele verhaal is gemarineerd in wijn. Wijn, in alle soorten en maten is als een rode draad door het hele verhaal gevlochten. In eerste instantie dacht ik ook: wat moet ik met dit boek, ik heb helemaal niets met wijn. Maar die vrees bleek ongegrond. Het is een lekker soepel ( kan wijn ook zijn, weet ik nu) geschreven verhaal, humoristisch ook. Nu en dan kreeg ik zelfs behoorlijk trek in een lekker wijntje. Voor de liefhebbers komen er allerlei lekkere recepten voorbij en voor de niet-liefhebbers van wijn speelt er gewoon een spannend verhaal.
Wat ook heel apart is: ik heb wijn altijd geassocieerd met gemoedelijk, gezellig en ontspannend. Het is werkelijk nooit in me opgekomen om wijn te koppelen aan corruptie, gevaar, hebzucht en macht. Kaiser deed dit wel en heeft me lekker laten lezen zonder dat ik me ook maar één moment een debiel op wijngebied heb gevoeld.


Afbeelding verwijderd door redactie
Addy Kaiser
Yquem
263 bladzijden
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 90-229-9207-1
Adviesprijs: 19,95 euro