Het verleiden van de demon

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Eigenlijk had Erica Jong een boek in gedachten met adviezen voor beginnende schrijvers. De inleiding bevat dan ook 'eenentwintig regels voor schrijvers' . Regel 21: Er zijn geen regels. Dit is geen boek voor beginnende schrijvers, al zijn er gaandeweg tips te vinden die je kunnen helpen met het schrijven ervan. Het verleiden van de demon neemt je mee op Erica's tocht naar het vinden van het antwoord op de vraag: Hoe doe je dat nou, een boek schrijven?

Het is autobiografisch met flashbacks naar vroeger. In een verhalende vorm wordt er verteld over het doen en laten van andere schrijvers, inclusief voorbeelden. Ook Erica Jong, de auteur van Het verleiden van de demon, laat zich uit over haar boeken en gedichtenbundels. Hoe ze door het leven heen gaat, maar toch altijd weer terugkomt bij het schrijven.

In vier hoofdstukken kom je erachter hoe het leven als schrijfster was in de tijd dat er eigenlijk nog geen schrijfsters waren, en als ze er al waren werden ze met de grond gelijk gemaakt door critici. Volgens Erica Jong worden schrijfsters nu nog steeds veroordeeld tot het getto van de chicklit. Ook al worden ze maar zelden besproken, ze laten in ieder geval van zich horen.

Verder kun je vooral lezen over het leven van Erica zelf. Haar eerste boek Het ritzeloze nummer werd meteen een beststeller. Wat doe je dan als schrijver? Je tweede boek kan nooit zo goed worden. Erica beschrijft haar leven, de boeken, gedichtenbundels, scheidingen, verslavingen, nieuwe liefdes, kinderen en kleinkinderen op een openhartige manier. Alles wat ze meemaakt wordt op onbeschaamde wijze weergeven en geeft je een goed inzicht in het leven van een bestsellerauteur.

Persoonlijk vind ik het een erg leuk geschreven boek. Tijdens het lezen blijf je geboeid door de manier van schrijven. Een van de regels die in het boek voorkomen: 'Zorg dat de lezer de bladzijden wil blijven omslaan'. Dat is zeker gelukt bij Het verleiden van de demon. Ook al is het geen boek met tips voor beginnende schrijvers, ze zijn er zeker wel in terug te vinden.
Het enige minpuntje is dat het af en toe wel een verkooppraatje lijkt voor 'Het ritzeloze nummer'.

Erica Jong
Het verleiden van de demon: mijn leven als schrijfster
222 bladzijden
Uitgeverij: Sirene
ISBN-10: 90-5831-422-7
ISBN-13: 978-90-5831-422-2
Adviesprijs: 17,95 euro