Tristan & Isolde

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Je liefde onderdrukken is nooit leuk. Als jouw geiligheid echter de veiligheid en toekomst van een land op het spel zet gaat dit misschien een stukje makkelijker. Toch hebben Tristan & Isolde het niet makkelijk in deze film. De liefde voor elkaar begint te vlammen wanneer de Engelse ridder Tristan (James Franco) aan de dood ontsnapt door verzorging van de mysterieuze Isolde (Sophia Myles). De twee vallen hopeloos voor elkaar. Helaas is deze Ierse prinses al voorbestemd aan Lord Marke (Rufus Sewell). Een huwelijk tussen de Engelse Marke en de Ierse Isolde zal een vereniging tussen de oorlogvoerende naties betekenen. Maar ach, liefde kent geen landsgrenzen?


Een chick-flick in de dop zou je zeggen. En dat valt ook zeker over Tristan & Isolde te zeggen. Het klassieke verhaal is zo bewerkt dat je haast wel ergens een traantje moet wegpinken. Hier is echter het meeste wel mee gezegd. De regisseur die al meer ervaring heeft met Arthuriaanse films (Robin Hood) kiest namelijk voor een erg letterlijke verfilming van het tienersprookje. Dit maakt het verhaal voorspelbaar, maar ook de dialogen zijn weinig prikkelend. En waar je toch enig visueel spektakel had mogen verwachten (denk aan grootse vechtscènes en stomende liefdesescapades in woeste meren), moeten we het doen met veel minder.

Betekent dit dat Tristan & Isolde een slechte film is? Nee, zeker niet. De film kijkt weg als een doktersromannetje en die lezen ook lekker weg op zijn tijd. Mijn advies is daarom te wachten op die tijd van de maand, een reep chocolade in te slaan en met je katerhoofd op zondag deze dvd erin te gooien. Oja, en vergeet vriendlief niet de deur uit te sturen!

Tristan & Isolde
Met o.a. Rufus Sewell, David Patrick O?Hara.
Tijd: 125 minuten
Adviesprijs: 24,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar