Jeugdige Janet

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Alle ingrediënten zijn er: ze heeft jarenlange ervaring maar geen rimpels, ze is weer superslank en haar vroegere producers doen mee samen met een superproducer met wie ze ook het bed deelt. Die laatste is Jermaine Dupri, die ook verantwoordelijk is voor de laatste hit-cd van Mariah Carey en die al jaren werkt met Usher. Handig toch om met zo iemand een relatie te krijgen als je bezig bent met een comeback? Ook heeft Miss Janet deze keer flink wat centen neergeteld voor de hulp van de hitmakers Jimmy Jam Harris en Terry Lewis, die haar jaren geleden haar eerste succesalbum bezorgden.

Al die topproducers had ze blijkbaar nodig, omdat het al heel wat jaartjes geleden is dat ze een echte hit heeft gescoord en haar vorige album Damita Jo is zelfs pijnlijk geflopt. Daarna werd ze ook nog eens het middelpunt van een heus schandaal: Nipplegate. Tijdens de uitzending van de Superbowl liet mevrouw ? al dan niet expres ? met hulp van Justin Timberlake haar tepelpiercing zien aan het Amerikaanse volk. Ook met haar filmcarrière wil het niet echt lukken, want vorig jaar moest ze nog twintig kilo aankomen voor een filmrol die op het laatste moment aan haar neus voorbij ging.

Toch probeert ze het weer en ze gaat ervoor. Met de pompende beats op tracks als So Excited, Show Me en This Body laat Janet horen dat ze prima mee kan komen in de huidige clubscene. De meest recente single Call On Me met rapper Nelly is leuk, maar niet meer dan dat. Al met al is het hele album niet echt onderscheidend, terwijl Janet Jackson dat wel altijd is geweest. Haar eerste album was baanbrekend voor de muziekscene, het album Rhythm Nation 1814 viel op door de combinatie van zorgeloosheid en het bespreken van de wereldproblematiek en op The Velvet Rope en Janet combineerde ze relaxte beats met opvallend seksueel getinte teksten.

Afbeelding verwijderd door redactie

Die sexy teksten zijn wel terug te vinden op 20 Y.O en dan natuurlijk vooral in de ballads. 'Baby-making-music' noemen de Amerikanen dit handelskenmerk van Janet en dat is het inderdaad nog steeds. Janet kreunt en fluistert en glijdt over de muziek. Klinkt geweldig en je vergeet daardoor dat ze natuurlijk geen briljante zangeres is. Ook erg leuk zijn de tussenstukjes en de intro's op het album, want ze laat gesprekken horen met haar beste vriendin. Iets persoonlijks dus, wat verder nauwelijks terug te vinden is in de zangteksten.

Staan er nog hits op dit album? Tsja, Call On Me met Nelly heeft helaas erg weinig gedaan in de Nederlandse hitlijsten, simpelweg omdat het klinkt als dertien in het dozijn. Sterke commerciële tracks zijn So Excited en Get It Out Me en ook de ballad With You heeft best potentie. Ik hoop dat het Janet gaat lukken, want ik gun haar een comeback. Maar misschien is haar plek al definitief ingepikt door jongere versies als Beyoncé en Rihanna...

Janet Jackson
20 Y.O.
Speelduur: 50 minuten
Label: Virgin Records
Adviesprijs: 19,99 euro

Meer info: www.janetjackson.com