Ja kun je krijgen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het weekblad Flair organiseerde in september 2005 een schrijfwedstrijd in samenwerking met uitgeverij Sijthoff. Ze waren op zoek naar nieuw Nederlands schrijftalent, een soort van Nederlandse Jill Mansell. Deze Engelse schrijfster ken je vast wel van haar razend populaire romans vol intriges, liefde, roddels, vriendschap en veel humor. Vele vrouwen stuurden voor de uiterste inzenddatum van 1 februari een manuscript in. Uit de inzendingen maakte de uitgever eerst een selectie. Daarna boog de jury, bestaande uit Flair-hoofdredacteur Leontine van den Bos, adjunct Erika Arps, uitgever Marga de Boer en twee Flair-lezeressen, zich over de zes genomineerde manuscripten. In maart hoorde Astrid Harrewijn dat ze met haar manuscript de eerste prijs in de wacht had gesleept.

Ja kun je krijgen beschrijft het leven van Anne de Bree. Deze succesvolle vrouw van begin dertig heeft een druk leven. Ze werkt bij een groot advocatenkantoor in Amsterdam, heeft daarnaast een hele grote vriendinnenkring en als single heeft ze een boeiend liefdesleven. Ze is tevreden met haar leven en het gaat alleen maar beter worden, want ze is voorgedragen als partner op haar kantoor. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn. Welke jonge advocate krijgt die kans nu?

Vanaf dat moment begint haar leven een opeenstapeling van hilarische momenten te zijn. Zo loopt ze een hersenschudding en gekneusd stuitje op als een opgevoerde rollator, waar ze net onderzoek naar deed, opeens zijn eigen ding gaat doen. Ze hoort de vreemdste verhalen over haar vriendinnen: de één is zwanger en een andere vriendin heeft sex in een mortuarium. Zelf is ze stapelgek op Rob. Een sympathieke kerel die ze heeft leren kennen in het café van Mo, waar ze eigenlijk altijd zit, als ze niet thuis of op het werk is. Maar alles wordt nog veel gekker als een oude vriendin haar naam leent om een boek te publiceren. Opeens wordt Anne de Bree een schrijftalent genoemd, terwijl ze zelf niet eens weet waar het boek over gaat. Dit levert heel wat lachwekkende fragmenten op.

Ja kun je krijgen is een echte chicklit van Nederlandse bodem. Dit is het debuut van Harrewijn, die samen met haar gezin in Hilversum woont. Ze heeft rechten gestudeerd en houdt zich nu bezig met vertalen en lesgeven. Wat mij betreft mag ze zich ook op haar volgende boek storten. Misschien een vervolg op dit boek? Ik zou het in ieder geval leuk vinden om meer van Harrewijn te lezen. Ik vind het echt knap dat ze in zo'n korte tijd zo'n geweldig verhaal heeft geschreven. Kortom echt een aanrader voor iedereen die van chicklits houdt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Astrid Harrewijn
Ja kun je krijgen
288 bladzijden
Uitgeverij: Sijthoff
ISBN: 90-245-5890-5
Adviesprijs: 14,95 euro

Bestel Online!

Ja kun je krijgen
Astrid Harrewijn