Naaien enzo

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Als ik aan een handwerkboekje denk, denk ik aan een suf boekje met gelige patronen. Naaien enzo voldoet totaal niet aan deze verwachting. Dit is juist een flitsend boekje dat meteen je aandacht trekt. Ik lees nieuwsgierig de flap. Volgens de tekst maak je in no-time je eigen designerstuk. 'Het is niet alleen leuk, het is nog makkelijk ook. Met stap-voor-stap beschrijvingen heb je naaien, haken, breien, borduren en appliqueren zo onder de knie. En barsten jij, je kind en je huis binnenkort van de designerstuff.' Ik ben benieuwd of de schrijvers de waarheid spreken, want ik ben echt ontzettend onhandig.

In dit boek vind je 28 zelfmaakontwerpen van Nederlandse designers, zoals Frans Molenaar, Daryl van Wouw, Bas Kosters, Hans Ubbink, Monique van Heist en Anne-Claire Petit. Snel blader ik het boekje door en ik zie meteen dat het gaat om super leuke ontwerpen. Zo kun je zelf een kussensloop, kimono, tas, poppen, schommel en nog vele andere dingen maken. Alles wordt duidelijk en vlot uitgelegd. Op deze manier vind ik handwerken zelfs leuk.

Voordat ik aan de slag kan, moet ik natuurlijk nog wel even mijn technieken opfrissen. Breien doe je met breipennen, maar verder is er weinig van de handwerkklassen op de basisschool blijven hangen. De verschillende technieken worden helder uitgelegd. Alles komt snel weer terug naar boven. In Naaien enzo lees je niet alleen hoe het moet, maar de schrijfsters hebben het boek opgefleurd met leuke interessante verhaaltjes. Zo lees je een kort interview met Miriam Tegels. Zij is de snelst breiende vrouw van Nederland. Verder lees je bij ieder ontwerp een verhaal over of een interview met de ontwerper. Vaak wordt de website van deze persoon ook genoemd. Daarnaast worden door heel het boek verschillende linkjes genoemd, van bijvoorbeeld ontwerpers en sites met leuke handwerkprojecten voor het geval je de smaak echt te pakken hebt.

Met Naaien enzo - Handwerken voor snelle henkies hebben de schrijfsters, die je misschien nog wel kent van Schoon!, De tuin in! en Plankgas, weer een leuk en handig boek geschreven. Het boek is erg vlot geschreven. Alle extra informatie zorgt ervoor dat het niet saai wordt om over de technieken te lezen. De ontwerpen zijn helemaal super. Na het lezen van dit boek weet ik dat handwerken helemaal niet oubollig is. Je kunt ook heel vlotte dingen maken. Ik weet nu wat ik ga doen als ik me verveel tijdens een regenachtige middag.

Afbeelding verwijderd door redactie

Claudette Halkes en Annemarieke Piers
Naaien enzo - handwerken voor snelle henkies
188 bladzijden
Uitgeverij: Snor
ISBN: 90-810917-1-9
Adviesprijs: 14,95 euro

Bestel Online!

Naaien enzo
Claudette Halkes & A. Piers