The Departed: leugens, verraad en opoffering

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Billy weet in de Bostonse undergroundscene de aandacht te trekken van Costello, die nog mensen zoekt voor zijn team. Billy wint al snel zijn vertrouwen. Hij komt van alles te weten over Costello en z?n gang, maar weet niet dat de maffiabaas zelf een informant heeft bij de rijkspolitie. Namelijk Colin Sullivan (Matt Damon), die van jongsaf is getraind door de gangster. Colin kan liegen als de beste en krijgt al gauw een machtige positie binnen de Special Investigations Unit. Zo kan hij alles doorspelen aan Costello, zonder dat zijn superieuren Queenan (Martin Sheen) en Dignam (Mark Wahlberg) er weet van hebben.


Wie is de mol?

Na een tijdje begint de rijkspolitie te vermoeden dat er een mol in hun midden is. Iemand die inside-information geeft aan maffioso Costello, zodat hij hen steeds een stapje voor is. Ook Costello heeft het vermoeden dat er een 'rat' in zijn team zit. Colin moet voor hem uitzoeken wie dat is, anders weet Costello wel raad met hem. Voor Billy dus zaak om uit te zoeken wie de mol is binnen de rijkspolitie, voordat Colin hém vindt. Zowel Billy als Colin raken verstrikt in hun dubbelleven waarin ze continu informatie verzamelen over de plannen en tegenmaatregelen van de organisaties die ze zijn binnengedrongen. Billy en Colin doen hetzelfde werk, maar Billy is de good guy tussen de bad guys en Colin precies het tegenovergestelde. Om het noodlot compleet te maken krijgt Billy ook nog eens een relatie met de vriendin van Colin: een psychiater die niets afweet van de werkelijke werkzaamheden van beide mannen.


Martin Scorsese grossiert nog steeds in het misdaadgenre. The Departed heeft alle ingrediënten in zich om net als zijn films Goodfellas en Casino een klassieker te worden. Een mix van spanning, vaart, actie, geweld en humor. Deze film kán bijna niet floppen met een sterrencast waarbij het heelal bijna verbleekt. Klinkende namen als DiCaprio, Damon, Wahlberg, Baldwin en Nicholson maken deze gangsterthriller tot een topper. Nicholson is the ultimate bad guy. Zijn boeventronie trekt alle aandacht en hij is volkomen geloofwaardig als meedogenloze maffiabaas. De film intrigeert non-stop, je aandacht verslapt geen moment. Door de vele actiescènes, grove humor en schuttingwoorden (tel voor de grap eens hoe vaak het woord fuck in de film voorkomt) is The Departed een ideale mannenfilm. Perfect dus om je lover mee naartoe te nemen. En voor jezelf is het ook niet bepaald een straf, want zelden zit een film zo vol echte hunks als deze. Saillant detail: Brad Pitt is één van de producers.

The Departed
Met o.a. Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Matt Damon en Mark Wahlberg
Regisseur: Martin Scorsese
Tijd: 152 minuten
Adviesleeftijd: 16 jaar
Kijk hier voor de trailer van The Departed.