Het geschenk van ouder worden

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Veel mannen en vrouwen hebben angst voor de tweede levenshelft. Ze zijn bang om oud te worden. Hoe ambivalent, want is dat niet wat we willen, oud worden? Natuurlijk zullen in meer of mindere mate de gebreken de kop opsteken en zullen we allemaal wat strammer, rimpelig, grijzer en kaler worden. Ook de dood zal een steeds prominentere rol gaan spelen en zullen we steeds vaker afscheid moeten gaan nemen van dierbaren. Als je het zo bekijkt is het inderdaad niet iets om naar uit te kijken. Maar ouder worden heeft ook z'n voordelen. We hebben onszelf kunnen ontwikkelen en zijn wijzer geworden. Relativeren gaat je steeds makkelijker af en ook al zie je dagelijks dat de materie van je lichaam verandert, je geest wordt met de dag sterker.

In Het geschenk van ouder worden, wordt in acht fasen beschreven hoe je oud kunt worden en jong van geest kunt blijven. Angeles Arrien noemt deze fasen 'De acht poorten van wijsheid'. Aan de hand van symbolen, beelden en metaforen neemt ze je mee op een reis waarbij je door acht poorten moet gaan voor initiatie (inwijding) in je tweede levenshelft.

De Zilveren Poort ? Acceptatie van het ouder worden
De Witte Latten poort ? Op zoek naar wie je werkelijk bent
De Lemen poort ? Het afstemmen van je seksualiteit en sensualiteit naar intimiteit
De Zwart-witte poort ? Onderzoek naar je kennis van liefde en relaties
De Rustieke Poort ? Het delen van onze wijsheid en ervaring
De Benen Poort ? Ons authentieke zelf; vrij van narcisme en zelfmisleiding
De Natuurlijke Poort ? Thuiskomen bij jezelf; tevredenheid en voldoening
De Gouden Poort ? Je sterfelijkheid accepteren

Angeles Arrien is cultureel antropologe en door haar werk is ze met veel verschillende wereldculturen in aanraking gekomen. Het vertellen van verhalen komt in alle culturen voor en in al deze culturen heeft ze universele thema's aangetroffen over het ouder worden. Deze heeft ze verwerkt in Het geschenk van ouder worden, als voorbeelden en handvatten om deze spirituele reis te ondernemen. Het is een zelfhulpboek om gelukkig oud te worden.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik afscheid heb moeten nemen van mijn jeugd. En ik besef heel goed dat het onvermijdelijke staat te gebeuren. Ook ik hoop oud te worden en dat ik met voldoening terug kan kijken op mijn leven. Het geschenk van ouder worden is weliswaar een spiritueel en esoterisch boek maar leest zeer plezierig en vooral de citaten van Carl Jung en Carlos Castenada spreken me erg aan. Maar gelukkig ben ik nog niet zover dat ik me nu al op moet maken voor mijn tweede levenshelft en daar geniet ik met volle teugen van.


Angeles Arrien
232 bladzijden
Het geschenk van ouder worden
Uitgeverij: Altamira-becht
ISBN: 90-696-372-86 NUR 728
Adviesprijs: 22,95 euro