Een wilde romance in het noorden

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Van Winschoten tot L.A.

Het verhaal gaat over de eerste jaren van Brood als rock 'n roll junkie, tot en met 1979. Nadat hij in een café in Winschoten wordt ontdekt door eigenaar Koos van Dijk, gaat het snel. Ze trekken samen naar Amsterdam om daar een glansrijke carrière op te bouwen die reikt tot ver buiten Nederland. Zo gaat Brood samen met zijn band, The Wild Romance, op tournee door Amerika. In de film staat vooral de relatie tussen Brood en Van Dijk centraal, maar is er ook ruimte voor Hermans relatie met Nina Hagen.


Relaxed sfeertje

Dat gebeurde helemaal in de geest van Herman in een relaxed rock 'n roll sfeertje, waarbij iedereen zich lekker liet gaan. Ook de expositie ademt helemaal de sfeer van Brood. Vooral als je in z'n atelier staat, dat speciaal voor de tentoonstelling vanuit Amsterdam naar Groningen werd verhuisd, lijkt het net of hij elk moment binnen kan stappen. Bekende gezichten tijdens deze avond waren dj Armin van Buuren ? die de mix voor de film voor zijn rekening nam -, fotograaf Anton Corbijn, acteurs Antonie Kamerling, Cas Jansen, Huub Stapel, Viggo Waas en Ellen ten Damme. En ook Henk-Jan Smits, Henk en Louise Schiffmacher, Ruud de Wild, Monique Sluyter, Rob Oudkerk en RTL-baas Fons van Westerloo hadden de weg naar Groningen gevonden. Onder het genot van een broodje, een glaasje Grand Marnier en de klanken van The Wild Romance, vloeide 4 november over in 5 november: de 60e verjaardag van Herman Brood. Een enkeling riep geëmotioneerd "Brood is dood." Maar daar was op de première avond niets van te merken.

Wild Romance, een film van Jean van der Velde, met in de hoofdrollen Daniël Boissevain, Marcel Hensema en Karina Smulders, draait vanaf 9 november in de bioscoop.