Josh Groban - Awake

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Awake

is Grobans derde album, na Josh Groban uit 2001 en Closer uit 2003. De eerste twee albums heb ik (nog) niet beluisterd, maar toen de kans zich voordeed Awake te beluisteren, heb ik deze met twee handen aangegrepen. Ik had net de hele Ally McBeal serie opnieuw gekeken op DVD en het stond me nog goed bij hoe mooi Josh Groban daarin gezongen had.

Ik heb Awake inmiddels een aantal keren beluisterd en ik weet nog steeds niet zeker wat ik ervan vind. Wel duidelijk is dat het geen cd is die je gewoon even als achtergrond opzet, dan verlies je het contact met de muziek. Groban heeft een schitterende stem, maar als hij enkel als achtergrondmuziek dient, kan het wat monotoon gaan klinken. Pas als je actief gaat luisteren, merk je de verschillende liedjes echt op.Awake bestaat uit een aantal Engelstalige en een aantal Italiaanse liedjes. Enkele van de Engelse liedjes zijn door Groban zelf geschreven, muziek én tekst. Bijzonder op deze cd is de samenwerking met Ladysmith Black Mambazo (2 nummers) en Herbie Hancock. De nummers met Ladysmith Black Mambazo klinken dan ook heel anders dan de rest van de cd.

Afbeelding verwijderd door redactie

De eerste tien nummers hebben wat opera-achtigs, met name de Italiaanse liedjes. Wat enigszins verbaast, omdat Groban zelf als muzikale invloeden onder andere Radiohead en Sting noemt. Afrikaanse invloeden hoor ik echter ook niet in de eerste samenwerking Lullaby. Die zijn wel duidelijk terug te vinden in het elfde nummer op de cd: Weeping, wat dan ook mijn favoriet is. Dit nummer is toegankelijker en ritmischer dan alle andere liedjes. De invloed van Herbie Hancock is ook wel te horen in het laatste nummer, maar Groban zingt hier toch weer grotendeels in zijn eigen operastijl. Dit is niet storend, maar de delen waarin hij wat sneller zingt passen toch beter bij de muziek en klinken dan heel aangenaam.

Al met al een cd die een paar prettige nummers bevat, een paar liedjes die heel mooi zijn om naar te luisteren, maar in zijn geheel genomen een beetje een allegaartje. De die-hard fans zullen ongetwijfeld alles prachtig vinden, maar voor de 'gemiddelde' muziekliefhebber zal het contrast erg groot zijn.

Afbeelding verwijderd door redactie

Josh Groban
Awake
Speelduur: 58 minuten en vier seconden
Label: Warner Music
Adviesprijs: 21,99 euro

Bestel Online voor 15,99!

Awake
Josh Groban