Goeroes en Charisma

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De Nederlandse Filosoof André van der Braak ontmoette op zijn 24e de spiritueel leraar Andrew Cohen. Hij werd op psychisch niveau verliefd op deze man en zijn uitspraken. De energie die hem omringde en die door het samenzijn van zijn volgelingen in stand werd gehouden, betoverde ook André. Hij verliet huis en haard en vertrok naar Amerika. Zijn omgeving stond perplex. Een academisch geschoold kritisch filosoof die zich zo liet inpakken. André was er echter van overtuigd dat hij de waarheid en de verlichting nastreefde. Tot hij ruim elf jaar later de gemeenschap gedesillusioneerd verliet. Naar aanleiding van deze periode in zijn leven, schreef hij de verhandeling Goeroe's en Charisma om te onderzoeken hoe het zit met dat charisma en het leraar/leerlingschap. Is een goeroe een Rattenvanger van Hamelen of is hij werkelijk bevrijder van opgesloten geesten?

Afbeelding verwijderd door redactie

Het eerste gedeelte van Goeroe's en Charisma is buitengewoon boeiend. Het begrip en fenomeen charisma wordt daadwerkelijk uitgelegd en de eigenschappen van goeroes komen aan bod. Ook de leerling wordt behandeld. Wat bezielt hem om iemand tot het eind van de wereld te volgen? Wat voor type mens schaart zich achter een goeroe? De theorieën worden duidelijk uitgelegd met heldere voorbeelden. Ik probeer meteen mensen in de hokjes te plaatsen en vraag me af of er potentiële goeroes in mijn omgeving zijn.

Als ik Deel II bereik, raak ik zelf gedesillusioneerd. Waar het zo goed begon, gaat de verhandeling nu over een van grootste goeroe's van de oudheid: Socrates. Dat is geen probleem, maar de schrijver duikt de Griekse diepte in en in plaats van een toegankelijk boek, lees ik ineens een scriptie over filosofie in het Griekenland van enkele eeuwen voor Christus. Daarin wordt tot in detail een hele rits aan Griekse mannen met onuitspreekbare Griekse namen genoemd. De schrijver gaat te diep en neemt allerlei zijwegen. Hij vergeet daarbij dat hij begon met een toegankelijk verhaal. Ik haak af, maar met veel moeite worstel ik me toch door Socrates heen.

Na Socrates komt Nietzsche aan de orde. Wederom een levensverhaal en filosofische verhandeling. Weliswaar beter te volgen en te begrijpen, maar wederom met moeite. Om eerlijk te zeggen: ik kom daarna helemaal niet meer verder. De lust om over dit zeer interessante onderwerp verder te lezen, ontbreekt me totaal. Het lijkt of ik weer studeer en net een vak te pakken heb, waarvan ik de studieboeken tig keer moet lezen om te begrijpen wat er staat.

De schrijver maakt het de lezer moeilijk omdat hij op meerdere gedachten hinkt. Hij vertelt het verhaal van zijn zoektocht, wil een handboek schrijven voor hen die dezelfde zoektocht willen starten of die al begonnen zijn én hij wil de lezer vertellen wat charisma, goeroes en leerlingen eigenlijk zijn. Daarbij wordt hij halverwege het boek zo wetenschappelijk dat alleen volleerde filosofen hem kunnen volgen. Aan een leek als ik zijn deel II en III niet besteed. André had beter een keuze kunnen maken en zich voor Goeroes en Charisma bij deel I kunnen houden. Deel II en III had hij onder een andere titel kunnen uitbrengen. Dan had hier een heel wat positiever stuk gestaan.

Afbeelding verwijderd door redactie

André van der Braak
Goeroes en Charisma
192 pagina's
Uitgeverij: Altamira-Becht
ISBN: 90-6963-737-5
Adviesprijs: 14,90 euro