Kruistocht in Spijkerbroek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Dolf Vega is een egocentrische jonge getalenteerde voetballer. Op de dag dat hij Jong Oranje de wedstrijd tegen Duitsland door zijn schuld laat verliezen, gaat hij 's avonds bij zijn moeder langs. Zij werkt als wetenschapster aan een tijdmachine. Dolf krijgt een wild plan en wil stiekem in de tijd terug. Zo kan hij de wedstrijd opnieuw spelen en zorgen dat ze wel winnen. Hij maakt echter een foutje en komt in het jaar 1212 terecht.

Daar ontmoet hij de 15-jarige en bloedmooie Jenne. Zij redt hem van een paar struikrovers en omdat hij toch twaalf uur moet wachten voor hij weer teruggeflitst kan worden, gaat hij met haar mee. Hij belandt in de kinderkruistocht. Duizenden kinderen zijn onder leiding van de jonge Nicolaas en de monnik Anselmus op weg naar Jerusalem. Als Dolf echter na de verstreken twaalf uur terug wil naar zijn eigen tijd, gaat er iets mis. In de storm die woedt, mist hij zijn 'upload-plek' en hij is gedoemd te blijven.

Afbeelding verwijderd door redactie

Zijn moeder werkt in het nu koortsachtig aan een manier om haar zoon terug te krijgen, maar Dolf mengt zich tussen de kinderen. Hij neemt de leiding en zorgt voor zijn nieuwe jonge vrienden. Langzaam wint deze rare slungel met zijn blauwe trainingsjack en de 'troubadour in een doosje' (Ipod) hun vertrouwen. Onderweg ontmoet Dolf verraad, trouw en liefde. Hij moet ook van verschillende jonge vrienden afscheid nemen omdat ze sterven aan ziektes, veldslagen en wolven.

Eenmaal in Genua aangekomen, gelooft het kinderleger dat de zee op last van Nicolaas zal splijten en dat ze naar Jerusalem kunnen lopen. Dat is een leugen, de duizenden jonge mensen zijn bedrogen, maar mede dankzij Dolf ontlopen zij slavernij. De kruistocht valt uit elkaar en het is voor Dolf tijd om terug te gaan naar de 21ste eeuw...

Afbeelding verwijderd door redactie

Kruistocht in Spijkerbroek

is gebaseerd op de briljante en gelijknamige bestseller van Thea Beckman. De Nederlandse Ben Somboogaard (Het Zakmes, Pluk van de Petteflet, Abeltje) nam het risico om de fantasieën van de miljoenen lezers daadwerkelijk te visualiseren. Het werd een internationale coproductie. De cast bestaat o.a. uit Engelse, Duitse en zelfs enkele Nederlandse (Jack Wouterse) en Belgische (Jan Decleir) acteurs en de crew is al even gedifferentieerd. De landschappen van Luxenburg, Duitsland en Hongarije vormen de achtergrond van dit bijzondere verhaal.

En dan het verhaal zelf. De film is gebaseerd op het boek, maar is dusdanig bewerkt dat het boek slechts als leidraad en inspiratie dient. Personages worden samengevoegd en Dolf ontdekt de liefde in de vorm van Jenne (die in het boek niet voorkomt). Ipods en mobiele telefoontjes met camera mogen in zijn eigen tijd niet ontbreken. Als groot fan van het oorspronkelijke boek moest ik af en toe flink schakelen. Het script raast door, maar zit goed in elkaar. Het klopt. Sommige open eindjes uit het boek worden nu dankbaar gebruikt voor vervolmaking van het verhaal.

Afbeelding verwijderd door redactie

Kruistocht in Spijkerbroek

is een aardige film. Boeiend voor kinderen vanaf negen jaar. Ook de vervente fans van het boek kunnen er plezier aan beleven, hoewel ik denk dat de niet-lezers de film leuker vinden. De beelden zijn prachtig, de acteurs fijn om naar te kijken en sommige scenes raken me. Verder blijft Kruistocht nogal aan de oppervlakte. Ondanks het feit dat het Engelse acteurs zijn, lijkt het of ze hun spreektaal niet machtig zijn. Ze spreken zo traag. Het acteerspel wordt bij sommige jonge spelers geen moment geloofwaardig. Dolf is wel precies zoals je je hem voorstelt en de jonge Maria, die geen woord zegt, is fantastisch. En de Dominicaans-Britse Stephanie Leonidas draagt de film met haar rol als Jenne.

Vergelijk met het boek is onoverkomelijk, maar ook oneerlijk. Er is zoveel veranderd in het verhaal. Het feit dat de film nog even doorgaat, waar Beckman eindigt is briljant. Eindelijk een antwoord op de vragen die me al tientallen jaren bezig houden. En mogelijkheid tot vervolg! Kruistocht deel II?

Afbeelding verwijderd door redactie
Kruistocht in Spijkerbroek
Met: Joe Flynn, Stephanie Leonidas, Emily Watson, Jack Wouterse, Jan Declair e.a.
Regisseur: Ben Somboogaard
Adviesleeftijd: 9 jaar
Vanaf 12 november in de bioscoop