Vaarwel mijn liefste

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
26 december 2004, Khao Lak, Thailand

Op een zonnige ochtend in Thailand staat Petra Nemcova haar koffer in te pakken omdat zij en haar geliefde Simon hun vakantiebungalow spoedig zouden verlaten. Plotseling hoort ze geschreeuw en een hels kabaal. Als ze naar buiten kijkt, ziet ze mensen alle kanten op rennen, terwijl donderende geluiden de stilte verscheuren. Het volgende moment moet Petra vechten voor haar leven. Net als duizenden andere mensen die in de tsunami van 2004 zijn terechtgekomen, krijgen Petra en haar geliefde Simon geen enkele waarschuwing vooraf, geen laatste kans om afscheid te nemen. Simon roept haar nog iets toe, maar dan verdwijnt hij uit haar gezichtsveld. Acht uur lang klampt Petra zich, met een gebroken bekken, vast aan de takken van een palmboom. De zon brandt meedogenloos en ze verliest herhaaldelijk het bewustzijn. De wereld om haar heen is in chaos. Naakt hangt ze aan een boom, wachtend op hulp, mijmerend over haar leven, dat als kleine stukjes film aan haar voorbij gaat.

Een leven vol nieuwe kansen

Petra Nemcova, geboren op 24 juni 1979 in Karvina, Tsjechoslowakije, groeide op onder een communistisch regime. Ondanks alle beperkingen van een dergelijk regime had ze toch een gelukkige jeugd, waarin ze leerde te genieten van de kleine dingen van het leven. Na de Praagse Lente van 1989 gingen de deuren naar het Westen open en Petra genoot van alle nieuwe dingen die opeens mogelijk waren. Op aanraden van vriendinnen schreef ze zich in bij een modellenbureau, won ze schoonheidswedstrijden en mocht ze de Tsjechische Republiek vertegenwoordigen, toen ze eerste werd bij de Elite Look of the Year Contest. De eerste stappen in de modellenwereld waren gezet.


De Internationale Elite Look of the Year Contest won ze uiteindelijk niet, maar ze verhuisde wel naar Milaan om daar het vak van model te leren, van onderaf. Beetje bij beetje kreeg ze betere opdrachten en woonde ze afwisselend in Milaan, Parijs en London. Nadat ze op de cover van Sports Illustrated verscheen, mocht zij zich rekenen tot de grote fotomodellen van dit moment en de opdrachten stroomden binnen! Tijdens één van haar shoots ontmoette ze de Engelse fotograaf Simon Atlee, met wie het meteen klikte en na de tweede ontmoeting waren ze onafscheidelijk.

Over de liefde

18 maanden waren ze samen, 18 dolgelukkige maanden. Vol liefde beschrijft Nemcova deze periode van ultiem geluk. Simon en zij hadden in elkaar een soulmate gevonden en samen ontdekten ze de kleine cadeautjes die in het leven verstopt zitten. Ze hadden ook trouwplannen en praatten over het krijgen van kinderen. Dit mocht echter niet zo zijn. De allesverwoestende tsunami nam haar Simon van haar af en Petra bleef alleen achter. Ze revalideerde wonderbaarlijk snel en een half jaar later was ze alweer terug in Thailand om te helpen daar waar ze kon.

Het boek is dus voor een groot deel haar biografie en gunt ons een kijkje in het leven van een supermodel. Het bevat tevens 16 pagina's vol met foto's van het leven van Petra en Simon. Het boek is ook een ode aan hun eeuwigdurende bijzondere liefde en een bewijs dat het lot bepaalt bij wie je hoort, waar ter wereld je ook bent. En dat de liefde alles overwint, zelfs de dood.

De auteursopbrengsten van dit boek worden gedoneerd aan Give2Asia/Happy Hearts Fund. Meer informatie vind je op www.give2asia.org. Over Petra Nemcova: www.petranemcova.org.

Petra Nemcova & Jane Scovell
Vaarwel mijn liefste
223 bladzijden
Uitgeverij: House of Books
ISBN: 90-44-316-575
Adviesprijs: 17,50 euro

Bestel Online!

Vaarwel mijn liefste
Nemcova, P. & Scovell, J.